Ало, баби, схемата е: Аз съм Тодор Черкезов, дайте пари за операция!

„Ало, обажда се шефът на болницата в Кърджали-Тодор Черкезов. Синът ви е с премазани крака след катастрофа. Трябва да дадете пари за операцията. Ако не вярвате, обадете се на телефон 166, за да разберете за катастрофата“.
Това не е новина. Това дори не е истина. Това е поредният опит за телефонна измама в Кърджали.
Позвъняването стряска възрастна дама от областния град в петък вечер. Тя чува по слушалката всички тези кошмарни думи. Следва опит за набиране по стационарния телефон на полицията, но връзката с преждеговорящия не прекъсва. В един момент се чува по слушалката и гласа на „умиращия“ от болка син на възрастната дама. До оферта за операцията не се стига. Жената твърдо заявява, че първо ще се чуе със снаха си и тогава ще помага на сина…
Това е схемата на телефонните измамници, които за две седмици успяха да отмъкнат близо 20 000 лева от възрастни жители на Кърджалийско. Само за ден ало-мафията успя да обработи над 40 души в региона в началото на седмицата. На схемата за лечение на пострадал се вързаха само три жени, които останаха без 6 700 лева. През последните седмици обаче, бандитите от група „По жицата“ измъкнаха още над 10 бона и злато от притеснени пенсионери.
„Много добре явно познават обстановката. Щом са наясно кой е директорът на местната болница (бел.р. Тодор Черкезов е шеф на МБАЛ-Кърджали). Обаждат се само на стационарни телефони. Сигурно звънят и те от такъв телефон, защото дори да искат да затворят обработваните, връзката не се прекъсва. Печелят доверието на бабите като им казват да звъннат на полицията-на тел. 166. Той обаче вече не важи. Телефонът за спешни случаи е 112. Възрастните хора се панират и въртят на стария телефон на МВР. През това време обаче връзката с бандитите не е приключила, защото те не затварят. Бабите въртят, а отсреща се чува друг глас все едно е на полицай… Театърът е завършен и се достига до предаване на парите. Това е цялата им схема. Явно имат хора навсякъде. Няма откъде другаде да получат информация кои са пенсионерите със стационарни телефони. Знаят и кои са местните директори на болница и т.н. Една друга баба ми каза, че при обработката са казвали имена на полицаи, които тя е чувала в града“, разказва близка на потърпевша от атаката.
Бабата не се е подала, първо е позвънила на снаха си, за да разбере дали на сина й наистина са му размазани краката при катастрофа. Била готова дори да хваща такси до дома им. Чула е гласа му, стенещ по телефона, но не е била убедена, че е той.

Преди да се стигне до „оферта“ за операцията, бабата затворила телефона.

hard admin

*

 

Top