Бар „Олимп” – центърът на родопчани в Лондон! Емигранти от Млечино въртят най-вървежното заведение

Гюнер ШЮКРИ
Емигранти от ардинското село Млечино държат едно от най-вървежните заведения за нашенци в Лондон-кафе-бар „Олимп“. Те са пристигнали във Великобритания в началото на 90-те години на миналия век. Казват, че с труд и последователност тук човек може да постигне всичко.
„В началото ни беше много трудно, но постепенно свикнахме. Сега си имаме собствен бизнес и собствено жилище. Не съжалявам нито за миг, че послушах съпруга си, за да заменя родината си с Великобритания“, казва Севдие Наим от Млечино. Тя споделя, че е истинска щастлива тук. „Всичко, което ми липсваше в България, го намерих в Англия-работа, чистота, спокойствие, добро образование, социална система и здравеопазване.
„Тук всеки има възможности за реализация. Бизнес много лесно може да се развива. Имаш възможност да общуваш с хора от целия свят. Тук може да изпълниш мечтите на децата си“, казва Севдие. На въпрос изпитва ли носталгия към родния си край тя споделя, че в България я връщат само две неща-майка и брат.
Особено през уикенда кафе-бар „Олимп“ е пълно с имигранти от България. Заведението в Tottenham (Тотнъм) предлага българска кухня, а всеки петък и събота се организира дамско парти. Всеки месец гостуват и популярни български фолк-изпълнители.
„ Идват хора от различни краища на страната“, казва сервитьорката на заведението. Тя самата е от Благоевград и е пристигнала в Острова преди няколко седмици. „Много ми хареса Лондон. Дойдох тук, за да търся късмета си и да се развивам“, допълва благоевградчанката.
Група младежи от ардинското село Млечино всяка неделя идват в „Олимп“, за да изпият по едно кафе или бира и да се видят с познати. Те разказват, че са дошли преди няколко месеца в Лондон, за да търсят работа и да изпращат пари у дома. Работят в сферата на строителството и на ден печелят по 50 паунда или 125 лева.
„Не е лесно да си на гурбет. Квартирите са много скъпи. Готвиш сам. Тук няма общност на приятелство. Всеки гони парите. Ако нямаш работа, няма как да си платиш наема за квартирата си“, уточняват гурбетчиите от ардинския край.
Районите на Heringey (Херингей), Wood Green (Ууд грийн) и Tottenham (Тотнъм) в Лондон се смятат за населените места в Англия с най-много българи-емигранти. Те се намират в 3-та зона на Лондон. Столицата на Великобритания пък е най-предпочитаният град в света от чужденците, търсещи работа.
В Heringey, Wood Green и Tottenham е пълно с малки магазинчета за хранителни стоки, плодове и зеленчуци, фризьорски услуги, кафенета, ресторанти с надписи на турски, български, арабски и полски езици. Бар „Олимп“ пък се намира на една от централните улици в Тотнъм – High Road.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top