Беркант Барзат: Чак пък толкова голям проблем!? От Областна администрация са поискали протоколи за СИК за информационното обслужване

„Не знам защо се опитва да се сътвори толкова голям проблем. Техническият екип на Областна администрация е взел протоколи за секционните избирателни комисии, необходими за информационното обслужване. Това е стандартна процедура. Няма какво повече да коментирам докато ЦИК не се произнесе“.
Това заяви за 24rodopi.com председателят на Районната избирателна комисия в Кърджали Беркант Барзат относно жалбата подадена от водача на листата на ГЕРБ Цвета Караянчева до ЦИК. В нея се посочва, че на 30 септември Беркант Барзат еднолично е разрешил да бъде отворено помещението, в което се съхраняват изборните книжа и вътре да бъде допуснат техническият екип на Областната администрация. „Обезпокоителното е, че на огледа не е присъствал представител на РИК, въпреки че именно РИК има ангажимента да контролира транспортирането, съхранението и разпределението на книжата“, се твърди в жалбата. Караянчева посочва, че на свое заседание на 29 септември членовете на РИК са определили датите 1 и 2 октомври, съответно сряда и четвъртък, за упражняване на контрол върху разпределението на бюлетините в определеното от областния управител помещение и са се договорили това да става в присъствието на поне двама представители на РИК от различни политически сили.
„Г-н Барзат обаче е нарушил взетото от РИК решение, с което поставя под съмнение неприкосновеността на изборните книжа и легитимността на предстоящия вот. Като председател на РИК Барзат за пореден път нарушава правилата, а действията му създават предпоставки за контролиран вот“, категорични са от ГЕРБ.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top