Бисер Николов: Справихме се, само това е от значение

№2 в листата на коалиция „БСП – Лява България“ за ГКПП „Маказа“, спешните ремонти, кризата с водата…

Бисер Николов, втори в листата на БСП-Лява България, със сигурност не е предполагал, че на главата ще му се стоварят куп беди след като заеме позицията на областен управител.
За  една година на  Николов  му се наложи да се бори с марокански скакалци, като организира пръскане с хеликоптер на територията на цялата област, да търси пари за ремонт на рискови участъци на магистралния водопровод, да организира почистване на яз.“Боровица“ от огромно количество дървесна маса, да  действа за укрепване на бреговете на река Върбица в района на три помпени станции, за да не останат хората без питейна вода  и какво ли още не. Всичко това, придружено с много бюрокрация и процедури, задължителни в държавната администрация.
Той лично успя да издейства средства за реконструкцията на участък на централния водопровод, който можеше да остави Момчилград, Кърджали и още 35 населени места без питейна вода в продължение на месеци.  Това се случи в момент, когато само две области получиха помощ в края на 2013г.  „Справихме се, това е от значение“, отбелязва Николов, който в този стил коментира и други местни теми.
Заради този тип поведение и приятелите, и опонентите му вероятно ще признаят, че суетата, която изкушава много политици, е неприсъща за 44-годишния Бисер Николов.  Той не е в стихията си на протоколни събития и тържества. Прагматичен е, не политиканства. Чувства се добре, когато работи и дава изявления само по конкретни въпроси.  С две думи –  той е работохолик. 
Кой е вторият в листата на БСП-Лява България?
44-годишният областен управител на Кърджали е от голям род.“В който няма само космонавт“, допълва с усмивка Николов. Сред най-близките му роднини са професор по медицина, юристи, преподаватели, инженери, икономисти, компютърни специалисти.
Бисер Николов завършва осми клас в село Дрангово. От дете се интересува от  електротехника и ходи на кръжок. Победител е в няколко състезания и родителите му се съгласяват да запише един от най-добрите в страната техникуми по електротехника – в Пловдив. Затова в дома му по обясними причини не е стъпвал електротехник, а приятелите му твърдят, че сам може да проектира и изработи електрическа инсталация на апартамент и всички екстри само за 3 дни.
В града под тепетата 15-годишният младеж се научава да се справя сам и ….да носи костюм, защото е задължителен. „Можех да се прибирам при родителите си само по време на ваканциите“, разказва 30-години по-късно вторият в листата на БСП-Лява България.
След завършване на средното си образование, Бисер Николов е приет е в МЕИ, успешно си взема изпитите първите две 2 години, но решава да кандидатства отново – този път икономика в Университета за национално и световно стопанство, тогава ВИИ „Карл Маркс“.
Близките му не са очаровани от решението да изостави инженерното образование, но не успяват да го разубедят. Скоро се налага и да започне работа – жени се и му се ражда момиченце. Днес дъщеря му Катя  е студентка в трети курс. Върви по стъпките на баща си и учи в УНСС. Двамата се разбират с поглед. Сигурно защото Николов е разделял грижите по отглеждането на детето със съпругата си. Следва задочно, работи като охрана в банка и се грижи за малко дете. „Това бяха най-спокойните ми години – когато работех на смени по 12 часа, имах прилична заплата и достатъчно свободно време“, е категоричен Бисер Николов. Наблизо нямало баби, които да помагат за детето.
Николов работи последователно в няколко банкови клона в Кърджали – като банков инспектор, управител и заместник управител. През 2013г. е назначен за областен управител на област Кърджали. Още при встъпването в длъжност определя конкретни въпроси, по които да бъде действа – довеждащия водопровод,  ГКПП „Маказа – Нимфея“, обходния път на гр. Кърджали.
Има енергия, с която може да обърне света и прекрасно чувство за хумор, защото го насочва към себе си,  твърдят с усмивка близките му. Спи по 6 часа в денонощие и започва работа два часа преди началото на работния ден. Урежда не едно и не две неофициални посещения и обиколки в областта на представителите на гръцката област Източна Македония и Тракия, за да  разсее притесненията им, свързани с откриването  на пункта. Среща ги с много хора, води ги по села, показва пътища и пътни отсечки. При откриването на граничния пункт отчита заслугата на няколко български правителства за отварянето на границата, очаквано десетилетия от българските граждани.
ГКПП „Маказа – Нимфея“ трябва да бъде разширен с допълнителни пътни ленти. Тази позиция защитава Бисер Николов в Министерството на регионалното развитие. Тя е подкрепена с всички необходими документи, замервания, експертни становища.
Вторият в листата на социалистите не обича да спори чрез медиите по политически теми. „Политиците говорят прекалено много и много често застават пред фотоапаратите на репортерите, за да се показват. Често водят спор чрез медиите заради самия спор. Трябва повече да работят, по-малко да говорят. На хората им е дошло до гуша от препирни, от обещания и приказки“, казва Николов.
Самият той отбелязва за себе си,  че знае повече две, а не двеста. Никога не е излизал в отпуск, за да ходи на почивка или  екскурзия.  Преди шест години  усетил, че все пак може да отдели време за себе си и отново станал студент. Тази година завърши право.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top