Близнашки не е разписал отпуск на Бисер Николов, искал да назначи нов областен управител на Кърджали! Готвят се още кадрови промени

Служебният премиер Георги Близнашки няма да разпише отпуските на губернаторите, които попаднаха в листите на БСП и ДПС за изборите. Нещо повече, министър-председателят ще ги освободи от длъжност, съобщава „Преса“. Това се отнася за четирима областни управители – на Велико Търново – Георги Рачев, на Разград – Стоян Ненчев, на Шумен – Венцислав Венков, и на Кърджали – Бисер Николов. В същия казус бе и Кадир Исов (Хасково), който е четвърти в листата на ДПС. В сряда той бе отстранен от длъжност, а на негово място кабинетът избра Добри Беливанов, който досега е бил главен секретар в управата.

От Министерския съвет обяснили, че досега служебният премиер не е разписвал никакви отпуски на тези длъжностни лица, които ще участват в изборите. Ако някой от тях е излязъл в почивка, то това означава, че тя е била парафирана от предишния премиер Пламен Орешарски, посочва изданието.
Както вече 24rodopi.com писа, на 1 септември Близнашки заяви, че областните управители, попаднали в листите, трябва да си тръгнат сами. Николов обаче е подал молбата за излезе в отпуск заради изборите още през миналата седмица. Той е втори в кандидат-депутатската листа на коалиция „БСП – лява България“. На 2 септември бе обявено, че до 7 октомври вр. и. д. „Областен управител на Кърджали“ ще бъде Назми Мюмюн.
Досега от общо 28 управители са сменени десет.
Според Закона за администрацията правоотношенията със зам.-министрите, областните управители и зам. областните управители може да бъдат прекратени без предизвестие от органа, който ги назначава, по негова преценка. В областната управа на Пловдив за първите две седмици от встъпването в длъжност на новия губернатор Розалин Петков са освободени 10 от всички 49 души.
Ако Кърджали има нов областен управител, ще последва кадрови промени и в други държавни структури.
„Не съм назначен от Близнашки на този пост и затова не смятам да се вслушам в апела му“, това пък заяви Кадир Исов, който по-рано бе освободен от поста „Областен управител на Хасково“. Той и другите 4-ма областни управител, в това число и Николов, са категорични, че са си изпълнили задълженията и са подали молби за отпуск.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top