Болниците в Ардино, Крумовград и Момчилград ще се слеят с МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“

„Няма да има закриване на малки болници, а сливане. Намаляването на броя на заведенията не е свързано със закриване. От задължителната национална здравна карта ще пострадат болниците в София и Пловдив, не и тези в Кърджалийския регион в Ардино, Крумовград и Момчилград, например. Те ще се слеят с многопрофилната болница в Кърджали, но сами ще изберат дали да бъдат нейни филиали, да работят самостоятелно или да подпишат договори с нея“, заяви в Кърджали зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в отговор на въпрос.
Роденият в ардинското село Жълтуша медик добави, че ако малкото лечебно заведение не може да излекува пациента и го прати в Кърджали по силата на договора си, то няма да получи финансиране за това лечение.
Както вече 24rodopi.com писа, той връчи ключовете на две нови линейки „Фиат“ на директора на ЦСМП Кърджали д-р Атанас Митков, закупени със средства на здравното министерство, цената на една е 74 772 лева с ДДС. Очакват се още две нови високопроходими линейки и това ще стане преди първия сняг, те ще обслужват центровете в Ардино и Крумовград.
Центърът за спешна помощ в Кърджали има 8 филиала и два изнесени екипа, 232 души работят на щат, миналия месец двама млади лекари избраха да започнат кариерата си в ЦСМП в Кърджали. В 4 от филиалите и в двата изнесени екипа няма лечебни заведения за болнична помощ, което налага транспортирането на повече пациенти към болницата в Кърджали.
След отпадането на обучението за професията фелдшер наесен започва такова на парамедици, съобщи д-р Персенски. Според него през последните години никой не може да каже къде се подготвят те, имало решение това да става във висшите училища, но там срокът е 3 години.
„Никъде в света парамедиците не учат толкова, тук са натоварени с всички основни дисциплини. Парамедикът трябва да има 5 умения, за да може да реагира адекватно. В БЧК има 6-месечни курсове, но тази подготовка не е достатъчна за оказване на спешна помощ, тези хора са подходящи за работа на някакъв басейн, не и с пациенти“, коментира зам.-министърът.
Идеята на ведомството му е за 5 г. да подготви 2 000 парамедици, които да компенсират липсата на фелдшерите. Те ще се обучават в колежи или професионални центрове при висшите медицински училища като част от средното професионално образование според съответния закон. Предвижда се обучението да трае 2 г., във Варна и Стара Загора вече са създадени подобни центрове.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top