Ботевци с доклади и есета за вековния юбилей на „Отец Паисий”

Историята, традициите и бъдещето на първото светско школо в областта, създадено през 1913 г.- училище „Отец Паисий“ в Кърджали, бяха представени през погледа на възпитаниците на ГПЧЕ „Христо Ботев“. Това стана по време на юбилейната научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи“. Форумът бе част от инициативите, посветени на стогодишнината на училище „Отец Паисий“. В него участваха учители и ученици от Кърджали, Крумовград, Момчилград, селата Черноочене и Мост. Седем от представените 28 доклада, есета и презентации, бяха на ботевци.
Със свое историческо изследване на тема „Дарителство в Източните Родопи“ се представи Мария Русинова от 11 клас, а с разработки по темите „100 години просвета в Източните Родопи“ и „75 години Читалище Родопски фар“ в конференцията се включиха Валентина Георгиева от 10 клас и Теодора Димитрова от 11 клас.
Адмирации от участниците във форума получиха и трима от възпитаниците на езиковата гимназия, които се представиха с есета. Мариела Василева от 11 клас сподели своите мисли по темата „Училището през погледа на различните поколения“, а Александра Иванова от 10 клас представи своето есе със заглавие „Училище „Отец Паисий“ в мен“.
В подобна форма бе и разработката на Боян Каменов от 10 клас. В нея чрез преплитане на история и настояще, през преживяванията и мислите на един бивш възпитаник на най-старото школо в Кърджали, бе показана връзката между училището и една голяма част от поколения кърджалийци. Връзката, която е станала толкова силна, че училището бива приемано не като образователна институция, а като един вечен член на всяко семейство, на всеки род.
Интерес сред аудиторията предизвика и подготвената от Мария Грудева и Валентина Георгиева презентация на тема „Нашето училище“.
Всички възпитаници на ГПЧЕ „Христо Ботев“ се представиха в юбилейната научна конференция „100 години просвета в Източните Родопи“ под ръководството на учителя по история Станка Вълова, която е и ръководител на клубовете „Млад историк“ и „Родолюбие“, създадени по проект „Успех“ в гимназията.
hard admin

*

 

Top