Бригади в „боровинкова война” по баирите

Невиждан наплив за боровинки се наблюдава в Родопите, установи проверка на „24х7 Родопи“. Това лято интересът към събирането на ароматния горски плод е огромен, като цели бригади от по 10-15 души обикалят баирите и се води истинска битка за територии и количества. Цените на боровинката също са високи, което поражда допълнителен „апетит“ за безработни, роми и пенсионери в Кърджалийско и Смолянско. Има случаи, в които дори работещи излизат в отпуска, за да припечелят допълнително. Килограм почистени боровинки се продават за 6-7 лв. килото, а в пунктовете плодовете се плащат по 4 лв. за килограм. Дневно опитни берачи си докарват надници от 60-70 лв., изчислиха брокери.

Заради вкусовите и лечебни качества, боровинките са много търсени в цялата страна. Туристи, посещаващи планината, също си купуват. Берачи обясниха, че заради огромния наплив, някои от плантациите са вече обрани, което не се е случвало в предишни години.“Буквално за седмица се обират декари боровинки. Жалкото е, че някои дори на зелено“, обясниха запознати.

Ромите също са много активни и на тумби обикалят горите. При тях е изградена стройна организация, като една група бере плодовете, втора ги почиства от листа, а трета обикаля близките градове и продава по домове и офиси.

Най-големите плантации са по българо-гръцката граница, както и в района на връх Перелик, където обаче плодовете все още не са узрели добре.

В същото време в Родопите тръгна и масова вълна на манатарката и пачия крак. Летните видове в момента са в изобилие, което обаче доведе до срив в цените. Манатарката, първо качество, се изкупува по 3.50 лв.-4 лв. килото, а пачият крак е с 1 лв. по-евтин. Именно крахът в цените на гъбите подсили интереса към боровинките. До седмица ще узреят и малините, които също са много търсена стока. Цената на дивите малини е 4 лв. за килограм.––––––––––––––––––––––
Само сега СПЕЧЕЛИ ЛАПТОП SAMSUNG и още 509 страхотни награди! Виж

hard admin

*

 

Top