Валя Балканска: Думата помак да се забрани! Проф. Евгения Иванова: Част от хората в Родопите се писаха ескимоси!

Думата помак трябва да се забрани в България, защото хората в Родопите се обиждат на тази дума, каза народната певица Валя Балканска по Нова ТВ.
„Тези, които стоят зад партия ПОМАК, трябва да са болни хора. Колкото и да ме убеждават ще продължавам да твърдя, че няма помашка нация. Има хора, които искат да ни ислямизират. Много хора слагат кърпа заради парите, допълни изпълнителката на Излел е Дельо хайдутин. Единственото, което направи партия ПОМАК, е поставянето на въпроса за българите-мюсюлмани и това е хубаво, защото тази общност е маргилизирана“, допълни родопчанката.
Акад. Георги Марков и проф. Евгения Иванова се счепкаха около темата за партия ПОМАК, която скоро бе учредена и сега се чака дали съдът ще я регистрира, съобщи Блиц. „Плащат ви разни фондации, за да буните духовете около помаците, обяви историкът. – Имам информация.“Професор Евгения Иванова с усмивка на уста го попита колко са й платили, след което каза: „Целият проект около книгата и изследването е 8500 евро. Включително и обядът, на който присъствахте.“
Академикът я контрира, че не е бил допуснат на пресконференцията след представянето на книгата.
„След като Ефрем Моллов се провали в изборите, сега той излиза с опит за собствена партия. Това е поредният опит да се направи такава партия, имаше подобен опит още през 90-те години, който се провали, обяви още историкът. – Хората не се определят като българо-мохамедани, а като българи.“
Проф. Евгения Иванова, авторка на сборника „Помаците: Версии за произход и съвременна идентичност“, сподели, че сега съдът трябва да се произнесе за партия ПОМАК. „Част от хората в Родопите се преброиха като ескимоси по време на преброяването през 2011 година, защото не искаха да ги определят. Помашки етнос не съществува – те са българи, които изповядват исляма. Тези хора са отхвърлени и това е причината да искат да стават отделни. Травмата от възродителния процес рефлектира при тях като самоопределение. През 1840 година Ами Буе първи употребява думата помак, а през 1873 година тя е записана в първи документ“, обясни Иванова.

Академик Марков прогнозира, че развитието на нещата в посока да се говори за партия ПОМАК кореспондира с визията на турския премиер Ердоган за възраждането на Турция и амбицията им да си върнат на земи, които сега не са в техните граници.
Снимка: Е-вестник 

––––––––––––––––––––––
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв

hard admin

*

 

Top