ВМРО: Ердоган си присвоява Кърджали, защо мълчим!?

Предизборно изявление и предколедна импровизация на турския премиер Ердоган произведе нов политически скандал на Балканите, в който той замеси и името на България. Това се посочва в официална позиция на ВМРО, разпратена до медиите.
Както вече 24rodopi.com писа, в предизборно изявление за местните избори в Кешан Ердоган казал, че „Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“. Изказаните на глас териториални претенции хвърлиха в смут дипломатите от съседните страни и те отговориха с незабавна реакция, но в България институциите мълчат, се посочва в позицията на ВМРО.
От партията настояват за светкавична реакция от страна на Министерство на външните работи и за позиция от страна на правителството по случая. Недопустимо е, дори в предизборнто или партийно изказване, турски премиер да си позволява да си присвоява части от съседни страни – в това число и българският град Кърджали, изтъкват от ВМРО и напомнят позицията си, че Турция няма място в Европейския съюз, че с поведението на официалната си власт, Турция не може да бъде част от европейското семейство.
ВМРО настоява също българските държавници да преосмислят изказванията и обещанията си в подкрепа на еврочленство на Турция.
hard admin

*

 

Top