Водачът на листата на ББЦ Рада Коджабашева: Хората са примирени, но правят разлика между добро и демагогия

-Г-жа Коджабашева, „България без цензура“ е под №13 в бюлетината. В предизборната си кампания заявявате, че това е фаталният номер за всички партии на статуквото. Как точно смятате да разбиете статуквото и на каква промяна ще е носител ББЦ?
-Статуквото може да се промени и дори да си отиде, ако ние всички променим мисленето си. Всяка предизборна кампания е изпълнена с показна благотворителност и подаръци. Всичко това сумарно не струва и една стотна, и една хилядна от това, което трябва да се направи в мандата. Помислете, кое струва повече – един телевизор за пенсионерския клуб или пенсионна реформа, която да увеличи пенсиите? Един жест на внимание с дарение към социално слаби групи от хора, или създаване на условия тяхното положение да се подобри? Един куп плакати разлепени из целия град един върху друг, променящи общия изглед на града или една акция за изчистване или залесяване? Една кръгла маса за натиска на администрацията или истинска законова държава, в която фабриките, които са опасни се затварят до отстраняване на всеки риск за работещите там? Обещания за саниране на сградите или създаване на условия за високи доходи, така че гражданите сами да се погрижат за това – така и така този разход се поема от субсидии и еврофондове – все парите на данъкоплатеца? Обещания за по-добър живот за така наречения малък човек или създаване на усещане на гражданите на тази държава, че постоянно са важни и не са малки или големи? В този смисъл може да продължим дълго. Но това, което искам да кажа , че статуквото може да се пробие, само с промяна в мисленето на всички нас.
-Изказванията на вашия лидер за откриване на 1 000 000 работни места и безплатно здравеопазване звучат популистки. Каква всъщност е формулата подобни обещания да не останат само в предизборната лексика? Как е възможно те да станат реалност?
-В това число е посочена идеята за икономическа стратегия в рамките на поне 8 години. Ние предложихме създаване на Национален съвет по икономическа сигурност, на квотен принцип – една трета бизнес, една трета учени, една трета политици. Този съвет да изгради стратегия за икономическо възстановяване и развитие на държавата, на регионален и отраслов принцип. Предложихме да се насочат еврофондовете пропорционално към всички банки с цел бързото им и усвояване и улесняване на финансирането. Предложихме агенция, по примера на други западно европейски страни, за етикиране на вносни стоки на български език за търговската мрежа в страната. Предложихме силен акцент върху рециклиращата индустрия, в която реално има много бизнес и съответно работни места. Предложихме да се обособи агенция към МС, в която да се обобщават и корелират всички отделни стратегии на национално ниво. Предложихме Национална Доктрина, една точка, от която е икономическо развитие. Тези мерки трябва да рефлектират в екшън план, в публично – частни партньорства за създаване на нови бизнеси, за възстановяване на стари и развитие на нови пазари. Разбирате, че е нужна и воля и твърда ръка, за да се възстанови икономиката, да запушат пак комините – образно казано – на заводите, да се върнат поне 30 % от всичко тези 2 500 000 души , които напуснаха България заради политическия риск и икономическия разпад.
1 000 000 работни места за 8 години означава много качествена стратегия за подкрепа на българския предприемач, българското селско стопанство, икономическа стратегия за ръст и подобряване позициите на международните пазари.
Изненадана съм, че всички приемат знака за икономическо развитие, като число.
Изненадана съм, че има примирение с мисълта, че развитието е невъзможно.
Пак стигаме до горния въпрос – всичко е въпрос на мислене.
А що касае здравната реформа – намаляват броя на населението, намаляват болниците, намаляват лекарите, а парите за НЗОК се увеличават в пъти. Няма логока, дори елементарна. Ние искаме да се разбие този монопол. Да има поне 4 частни НЗОК. Важно е да се направи и Националаната здравна карта – да се види къде колко болници са необходими. Ясно е, че разпределението е много небалансирано- в София има огромно количество болници, а в малките градчета дори се закриват.
А относно безплатното здравеопазване. Не вяравайте, че в държавата няма пари. Ако беше така, суетните хора нямаше да се стремят към властта. Друго доказателство е, че държавата плаща на фирми от бюджета, т.е. от нашите данъци, огромни, не пазарни суми за определени услуги. Гарантира 18 % печалба на определени фирми. Резултатът от тези сделки е дупка в бюджета. А заемите за попълване на дупките са отново от нашите данъци, т.е. пак на наш гръб. Виждате, че пари има, но са разпределени в друга посока. Посока различна от безплатно здравеопазване и образование. Този курс искаме да променим .
-По време на предизборните си срещи в региона какво Ви направи най-голямо впечатление, какво казваха очите на родопчани?
-Хората са примирени. Не са смирени, защото в разговор се оплакват, сърдят и се надяват на промяна. Но са примирени, апатични. Въпреки това, мисля, че всички разбират, че един месец усмивки, курбани и увеселителни мероприятия не стигат за четири години носене на непосилната тежест на битието. Родопчани са борбени хора. Ние правим разлика между добро и демагогия. Срещите ми тук, в Кърджалийско, бяха много интересни– срещнах и стари, и млади, и образовани, и невежи, както и заблудени, добронамерени и отвратени. Всичко има, като навсякъде. Важното е, че повечето бяха искрени – за мен това е ценно. Очите не лъжат – нали знаете . Надеждата още е жива.
-Какво е посланието ви към хората в Родопите?
-На родопчани най-много ни отива да обичаме. Ние сме специални хора, с краката на земята, със сърцата на небето, с ума в работата. Нека не изневеряваме на природата си. Много са тези, които искат да ни променят, да ни подчинят на парите и далаверите. Мнозина не устояват, но се надявам, че е временно.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top