Вълци отново вилняха в Поточница

[b][i] Тръшнаха пет овце и коч в петък вечер, това е второ нападение за тази година след касапницата през май[/i] [/b]

[center][img]10_str_valtsi_potochnitsa_m.jpg[/img] [/center]

[i]Росен ДЕЯНОВ[/i]
Вълци отново бастисаха крумовградското село Поточница. В петък вечер хищниците се промъкнаха в двора на 56-годишния Ахмед Хасан и тръшнаха пет овце и коч. Успяха да нахапят други шест животни. Пет от умъртвените овце вълците зарязали в двора, а шестата най-вероятно отнесли със себе си.
Петъчният вълчи набег е вторият в Поточница за тази година. През май хищниците вилняха в двора на овчаря Месут Местан. Тогава видяха сметката на 19 животни, нахапаха още шест. Селото се намира близо до резервата “Вълчи дол”, сивите зверове са свикнали с хората и не се страхуват. Хитри са и издебват най-удобния за атака момент.
Вълците се промъкнали през дупка в плет от храсти около 3 часа през нощта, каза собственикът Ахмед Хасан. Около 1.30 ч. жена ми беше излязла навън и видяла овцете живи. В 4 часа майка ми стана да нахрани кравите и ги завари изпотръшкани. Помислила, че са легнали и опитала да ги вдигне, чак тогава разбрала.
Овчарят разказа още, че вързаното куче се уплашило много. Интересно , че в двора е имало и две крави, които не били докоснати. От уплахата другите овце съборили телената ограда, а ранените животинки се сврели в ъгъла на кошарата. Ахмед Хасан има 94 овце, които държи в кошара под къщата, в двора си прибрал само майките.
Точно тях бастисали вълците. Човекът е на загуба с над 1000 лв. набега на хищниците.
Няма начин за компенсиране на стопаните. Всеки се оправя сам със стадото си, заяви природозащитникът Христо Христов. Той беше дошъл да прибере убитите овце, за да ги занесе в резервата на лешоядите. Стопанинът ги дал за храна, така както стана и с овцете на Месут Местан през май.
Европейският съюз има програми за обезщетяване, но България не влиза още в сметките, каза още Христов. Дават пари на овчари от Южна Гърция и Южна Италия при вълчи зулуми, но при нас не. Съществува Фонд за развитие на флората и фауната и проект към него “И вълкът сит, и агнето цяло”, което може да бъде полезно. Проблем е, че стопаните нямат добре обучени кучета, добави Христов. Според него най-подходящата порода за борба с вълци е каракачанката. Известно е, че само три породи влизат в бой със сивия хищник – каракачанката, турската порода каракал и ирландският вълкодав, който не е разпространен в България.

[i]Вълците нападат изненадващо и веднага след това се оттеглят в Балкана, уточни временно изпълняващият длъжността кмет на Поточница Ахмед Исмаил. Преди 2-3 години дойдоха чак до центъра на селото и изядоха магаре. Не се страхуват от хората, за щастие няма човешки жертви.[/i]

Информация: в. Нов Живот

hard admin

*

 

Top