„Външно“ не дава Кърджали на Ердоган, говорителят на министерството: Подобни изявления пречат на диалога!

Подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, това се посочва в изявление на говорителя на МВнР на България, по повод изказване на министър-председателя на Турция в Кешан.
Както вече 24rodopi.com писа, турският премиер вкара Кърджали в скандал. Изявлението на Реджеп Таип Ердоган, в което той определи Тракия като „жива част от от турската история“, предизвика остра реакция и на нашето Министерство на външните работи.
„Тракия е и Солун, и Ксанти, и Кърджали в България, Вардар, Скопие, Призрен в Косово, Сараево. Тракия е нашата жива история в Европа. Тя е нашият представител в този географски регион“. Това заяви турския премиер Реджеп Тайп Ердоган в предизборно си изявление за местните избори в Кешан. Изявлението му предизвика възмущението на всички засегнати страни. Гръцките медии оцениха изказването като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите.
В изявлението на МВнР, цитирано от Блиц, се казва още: „Министерството на външните работи, изхождайки от традиционно добрите отношения между България и Турция, и в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси, смята, че подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.
България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа.
Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат.

Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост“.

hard admin

*

 

Top