В Комотини градят фабрика за обработване на „басми“, комшиите се чудят защо има отлив от тютюнопроизводството в Кърджалийско

Фабрика за преработване на така нар. „ароматни тютюни“ за цигарената индустрия ще се изгради в индустриалната зона на Комотини, съобщава вестник „Хронос“. Става дума за сортове „Басми“, чието най-добро качество се добива в нивите в районите на Комотини, Ксанти и област Кърджали.
В същото време подобна фабрика ще бъде изградена и в село Подкова, община Кирково, за което 24rodopi.com писа.
Фабриката в Комотини ще се изгради от Асоциацията на тютюнопроизводителите, чийто шеф Есат Хюсеин твърди, че е осигурен банков кредит в размер на 2 милиона евро. За целта е създадено дружество „Басми Тракия“. Той е категоричен, че след построяването на фабриката няма да има нужда от посредници и производителите ще могат да разчитат на по-високи доходи от трудоемката култура. Японска компания е проявила интерес към количествата, които ще бъдат обработвани във фабриката в Комотини.
6 700 семейства в областите Родопи и Еврос се препитавали от тютюнопроизводството. В последната година са добити 8 500 тона тютюн от произход „Басми“. От Асоциацията отчитат, че в последните години има ръст на тютюнопроизводството, все повече хора се връщали на нивите заради добрите цени. Комшиите недоумяват защо в Кърджалийско, където също се произвеждат качествени тютюни, има отлив на производители.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top