В Кърджали няма ревматолог, джипита искат да лекуват пациентите си с ревматологични заболявания

Джипитата в Кърджали ще лекуват пациентите си с ревматологични заболявания, защото в града край Арда няма ревматолог, ако получат разрешение от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Пациентите с ревматологични заболявания да бъдат диспансеризирани от личните си лекари, а не, както досега – от ревматолозите, които и без това са малко. Това поискаха пациентски организации в свой манифест, изпратен до НЗОК. В него хората с ревматологични заболявания настояват Здравната каса да покрие изцяло тяхното лечение. Към момента навсякъде в Европа лечението се поемало напълно, а само у нас било заплатено на 75%. Това означава, че болните у нас се налага да доплащат по около 600 лв. месечно.
Около 100 000 души у нас страдат от ревматологични заболявания. Идеята общопрактикуващите лекари да извършват тяхната диспансеризация е продиктувана от факта, че има области в страната, в които няма нито един ревматолог.
Ревматолозите са изключително малко на брой и много натоварени. Има области в страната, в които няма нито един ревматолог, например Силистра и Кърджали, заяви Боряна Ботева, заместник-председател на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания.
„85 са общо ревматолозите, те са концентрирани предимно в София. Да не говорим за детските ревматолози. Аз знам, че това е нож с две остриета, защото общопрактикуващите лекари ще трябва да преминат някакъв вид обучение, но ние сме готови да съдействаме и в тази посока“, допълни още Ботева.
hard admin

*

 

Top