В търсене на сензации и изравяне на скелети… откриха още един „вампир“ на Перперикон

Още един скелет, върху който има следи от ритуал против вампирясване, откри екипът на наследника на откривателя на Перперикон Иван Балкански – Николай Овчаров.
Това стана при разкопките на средновековния град Перперикон.
В един от гробовете в селището бяха намерени останките на млад мъж, който е бил погребан според християнския обичай, но в областта на сърцето му е бил поставен железен нож.
Левият крак на човека пък бил разчленен преди погребението. „Няма съмнение, че отново става дума за обичай против вампирясване“, обяснява археологът Овчаров. Той допълва, че има все повече данни за вярата във вампирите по българските земи, която се е запазила чак до 19-и век.
При разкопките на Перперикон беше направено и още едно откритие – гроб на млада жена с дете на 5-6 годишна възраст. Телата им са били поставени така, че да наподобяват позата на Богородица и Младенеца от иконите, като на ухото си детето е имало изящна сребърна обеца. Подобен тип погребения според Овчаров са обичай, с помощта на който хората в късното Средновековие са се надявали да се предпазят от чумна епидемия.
„Тъй като един от пиковете на страшната чума през Средновековието е именно през 13-14 в., можем да изкажем предположението, че погребението на майка с дете от Перперикон също е имало такава цел“, обяснява археологът.
24rodopi.com
Снимка: Новинар
hard admin

*

 

Top