ГЕРБ за такса смет: 7 лева на ученик е компромисен вариант, предложихме диференцирано плащане

Групата на ГЕРБ в Общинския съвет в Кърджали предложи диференцирано заплащане на такса смет в общинските училища, съобщиха от пресцентъра на партията. Темата предизвика оспорван дебат на заседанието на ОбС в сряда. „Поискахме малките училища, в които учат до 100 деца, да плащат по 5 лева на ученик, училищата от 100 до 300 деца–по 8 лева, а всички останали, с повече от 300 деца–по 10 лева“, коментира председателят на групата Илия Илиев. „Това би облекчило издръжката на малките училища, които така или иначе се дофинансират от общината“, аргументира се той.
Илиев и колегите му категорично се противопоставиха на предложението на кмета училищата да плащат налога на база данъчна оценка на сградния си фонд, тъй като това би натоварило някои от тях с огромни суми за битови отпадъци от порядъка на 100 000 лева.
Като неприемливо бе окачествено и предложението на комисията по бюджет и финанси такса смет да е в размер на 10 лева на дете.
Според Илиев, гласуваните 7 лева на ученик, са компромисен вариант, който ще спаси бюджетите и на малките, и на големите училища от тежко данъчно бреме, тъй като по-висока ставка би била непосилна.
hard admin

*

 

Top