ГЕРБ: Откъде ДПС има ръст от 14 000 гласа? ДПС: Защо колите от вътрешността на страната бяха много повече от автобусите и МПС-тата с турски номера?

„Изпълнихме програмата-максимум от 60 000 гласа в област Кърджали. Тя целеше 55 000 бюлетини в наша полза“, заяви областният лидер на ДПС Бахри Юмер. Регионът Кърджали бе посочен за отличник от лидера Лютви Местан, който отбеляза, че Движението има ръст от 14 000 гласа спрямо предходните избори.
Областният координатор на ГЕРБ и водач на местната листа Цвета Караянчева изрази недоумение откъде ДПС е получило 14 000 гласа повече в сравнение с предишния парламентарен вот. От щаба на ДПС отговориха, че „както и на едни предишни избори автомобилите от вътрешността на страната са докарали много повече хора от други региони, отколкото автобусите и МПС-тата с турска регистрация“.
Както първи 24rodopi.com писа, ДПС печели 4 мандата, а ГЕРБ – един. Нищожни са шансовете някоя друга формация да измъкне мандата от ГЕРБ по правилото на големия остатък. ГЕРБ няма гласове за пълен мандат в Кърджали, но резултатът е сравнително висок.
„Системата за разпределение на гласовете е сложна, трябва да се изчака и последното гласуване в Лос Анджелис, където заради часовата разлика секциите затварят последни. Много е важно кой има повече гласове от чужбина“, подчерта Бахри Юмер. Той специално акцентира, че системата „Д`онт“ е изместена от „Хеър-Ниймайер“ именно заради монолитния вот за ДПС в Кърджалийския избирателен район.
24rodopi.com
На снимката: Разпределение на действителните гласове при 89 процента обработени протоколи
hard admin

*

 

Top