Да дойде Бойко или Европейската „Гражданска защита“! А после и хеликоптерите на спасителите и средствата за превенция …

В Родопите е нямало такова бедствие откакто се помня. Твърди го един 102-годишен нашенец. И се пита как ли оцеляват самотните стари хора в планината без ток, без достъп до съседи и кметство, без телефони и с храна за няколко дни.
Хората от аварийните групи на EVN и Енергийния системен оператор, които спят едва по 2-3 часа на денонощие и пак тръгват през преспите към падналите стълбове, също не са виждали толкова близка да апокалипсиса картина. Коли трудно стигат от Кърджали до Ардино, а в малката община трябва да пристигнат техника и кранове, за да бъдат подменени прекършените като кибритени клечки ел.стълбове. Над 10 са счупените съоръжения високо в планината само в района на село Светулка. На някои места ток няма да има може би още месец.
Само някак си за хората от властта снежният ад се възприема по-скоро като втора серия от случилото се в началото на февруари, когато покрай наводненията в очите на началниците на институции и политиците грееше предизборен пламък. Сега отново се чуват престрелки между местната и централната власт за организацията или по-скоро за липсата на такава в първите часове на снежния ад, за начина на чистене, за машините, за фирмите, за Пътното.
Защо никой не отчита, че в този момент в планината стотици самотни в бедата хора имат нужда от помощ. Храната е на привършване. Няма достъп до болни и възрастни хора. Някой въобще знае ли какво става в селата в Ардинско и Крумовградско?
Къде са спасителните екипи? Хеликоптерите с храна и медицински екипи? Къде е Българският червен кръст (БЧК)?
Предстои още по-страшното. Какво ли ще си говорим, когато се стигне до всяка къща в планината, в която е имало самотен старец? Ами ако вече умират немощни хора от глад? Както ли пък ще настане, когато започнат наводненията?
Премиерът Бойко Борисов трябва да реагира адекватно на ситуацията – по време на едно от най-големите бедствия в България, един премиер трябва да посети пострадалите райони. Дори само за да демонстрира правилно поведение към хората, за да им покаже, че не са сами в голямата беда. Най-малкото трябва да прати хеликоптери с храни и медицински екипи. Трябва да докаже, че когато природата е наказала България, няма „наши“ и „ваши“.
Явно нашите държавни мъже и жени не успяват да се справят с кризисната ситуация, но Борисов може да поиска помощ от единната гражданска защита с едно телефонно обаждане до Европейската комисия. Да поиска помощ от Фонда за солидарност…
А състезание нека да има – кой повече пари ще усвои от европейското финансиране за превенция на природните бедствия.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top