Две мистериозни катастрофи „замразили“ Помашката партия

Бившият главен прокурор Иван Татарчев сплашил Камен Буров
 
„Ти, момче, си играеш с огъня. Внимавай! Прибирай се в Родопите и осмисли какви ги вършиш. Живей разумно. К`ви са тези помашки партии!?“, това заявил бившият главен прокурор Иван Татарчев на първия създател на така нар. „Помашка партия“ в България Камен Буров.
Това разкриха за „Родопи войс“ свидетели на разговора, състоял се през 1998 година в кабинета на главния прокурор.
Бившият кмет на ардинското село Жълтуша Камен Буров учреди Демократическа партия на труда, добила популярност като Помашката партия, след посещение в САЩ. Той замина за 2 седмици по покана на американски държавни институции, но остана още един месец като гостенин на милионера, родом от Мадан Шефкет Чападжиев и други известни помаци. Партията бе регистрирана от съда в България, като в ръководството й влязоха известни наши лекари, но Буров бе подложен на атаки от други политически формации и държавни структури.
Самият Буров потвърди, че имал среща с главния прокурор за партията, но не посочи детайли от разговора с Иван Татарчев. След нея обаче той претърпял две катастрофи при съмнителни обстоятелства.
След едната, случила се на равен участък и с голяма видимост, когато тежкотоварен „Краз“ премазал „Жигула“-та му, Буров останал няколко месеца на легло. „След предупрежденията на Татарчев и двете катастрофи, партията реално замрази дейността си“, разказаха бивши съратници на Буров.
На 8 декември 2013 година 51 души от Смолянско, Гоцеделчевско, Варненско, Златоградско, Кърджалийско и Тетевенско, определящи се като помаци, създадоха партия с абревиатура ПОМАК – Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура. „Това не е помашка партия, но в нея има помаци“, обяви инициаторът за създаването на новата формация Ефрем Моллов, който претендира, че е помак.
Учредителите декларираха, че стоят зад създаването на ПОМАК. „Ние сме наследници на траките и сме първите мюсюлмани“, обяви Рамадан Кехайов от с. Старцево, община Златоград. Мехмед Дорсунски пък обяви, че помаците произлизат от персите и арабите.
Засега единствената регистрирана Помашка партия е тази на Буров. Преди 4 години в Триград беше създаден инициативен комитет за друга партия с абревиатура ПОМАК. През 2009-а отново в Пловдив беше обявено и създаването на партия „Прогрес и благоденствие“ с председател проф. Адриан Палов. Ефрем Моллов вярва, че съдът ще регистрира и неговата формация.
Снимка: Архив на Камен Буров
hard admin

*

 

Top