Депутатът Мустафа Ахмед: Тютюневите дружества обещаха да стартират изкупната кампания до дни

Фирмите, които ще изкупуват тютюн от реколта`2013, ще стартират кампанията в близките дни, заяви пред 24rodopi.com народният представител от Кърджали Мустафа Ахмед след среща в министерството на земеделието. На нея присъствали и представители на тютюневите компании.
„Поставихме остро въпроса за изкупуването на тютюна на среща с изкупвачите. В момента в закона има вратички и те се възползват от това и затова не са започнали изкупуването още през ноември или началото на декември. Затова е някак странно от ГЕРБ да си приписват заслуги, че са направили нещо в сектора в полза на производителите. Тази бомба е заложена от предходното правителство. Надявам се, фирмите да изпълнят поетото си обещание. През седмицата проведохме няколко срещи с министъра на земеделието, с ресорния заместник-министър, с дружествата“, заяви депутатът.
8 фирми ще купуват продукция в Източните Родопи. Освен традиционните, тази година в региона ще има комисии и на „Булгартабак Плевен“.
„Тютюнопроизводството трябва да остане. В много райони в страната няма друга алтернатива, заради спецификата на климата и почвите. В стотици населени места няма друго препитание. Затова сме предвидили пакет от законови поправки, за да се регулира процесът по изкупуването на тютюна от реколта`2013 и да бъдат защитени на производителите и това, което се случва в момента да не бъде допуснато в края на 2014-та година. Още от формирането на кабинета „Орешарски“ работим в тази насока, да поправим грешките на предходното правителство. Настояваме за повече премии. През седмицата в парламента декларирахме всичко това. В момента усилията ни са насочени към изкупната кампания“, добави народният представител.
Блокади на пътища готвят производителите в Източните Родопи, ако до 10 януари не стартира изкупната кампания на тютюна. Ултиматумът те са заявяват в последните две седмици.
Както вече писахме, производителите очакваха да продадат продукцията си още преди Коледа. До момента обаче в региона не е купено и едно кило тютюн.
В Кърджалийско, Хасковско и Благоевградско се отглеждат ориенталски тютюни. Добити са 13 000 тона от произход „Крумовград“.
От „Булгартабак“ бяха обещали, че началото на кампанията ще е в средата на декември. Съгласно договорите търговците трябва да изкупят продукцията до 31 март 2014 г. Това е и срокът, в който държавата ще преведе националните доплащания. В проектобюджета, са записани 100 млн. лв. за тютюна. Произведени са между 24-25 000 т, през м.г. бяха 22 000 тона.
8 фирми имат готовност да започнат изкупната кампания в Родопите, но една друга се изчакват. Те смятат да плащат средно по 7.50 лева за кг, продукцията обаче тази година е с високо качество и производителите настояват за цени над 8.50 лева на кг.

––––––––––––––––––––––
ПАРФЮМ Christian Dior Addict 100мл за жени на СУПЕР ЦЕНА 30лв

hard admin

*

 

Top