Димчо Михалевски: Няма да бъдат узаконени всички сгради и ромски махали

Когато има незаконно строителство, единствената мярка, която може да се предприеме в момента, е да се събаря. Затова е внесен мораториума върху премахването на незаконни сгради.

Това обясни в сутрешния блок на bTV депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски, който е и бивш заместник-министър на регионалното развитие. Той посочи, че основанието за предлагане на узаконяването на незаконните жилища е решение на Европейския съд по правата на човека. Това решение постановява правото на единствено жилище.

Затова от Коалиция за България искат да се промени законодателството, „така че да гарантираме правото на единствен дом и правото на дом, гарантиращ поминък, например рибарски селища“.

„Смисълът на този мораториум е да спрем временно разрушаване на жилищни сгради докато се приеме нов закон“, обясни Михалевски. „Не е възможно и няма да бъдат узаконени всички сгради и всички ромски махали“, каза той и добави, че узаконяването ще бъде правено, когато има обществен интерес.

Желаещите да им бъдат узаконени сградите трябва да си подадат документите в общината. На въпрос какво ще правят, ако са неграмотни, Михалевски отговори: „Общината ще помага“.

Смисълът на мораториума е да се спрат решенията на ДНСК, които са „несъразмерни и непропорционални“, каза Михалевски. Той смята, че държавата се е отнасяла неадекватно към този проблем.

Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството и настоящ депутат от ГЕРБ Лиляна Павлова заяви от своя страна: „Това, което се предлага, нарушава правата на всички български граждани“.

„Много хора спазват законите и искат да живеят в една правова държава“, каза тя и добави, че предпоставките в закона оставят вратички, което пък създава „разграден двор“. „Това създава възможности за анархия, за беззаконие“, смята тя.

Според Павлова: „Покрай ромските махали ще се узакони какво ли не. Заради 3% от гражданите ние ще ощетим 97%“. Тя посочи, че в гетата сградите не отговарят на никакви изисквания за безопасност. „Ние това ли искаме да узаконим“, попита тя.

Михалевски и Павлова изненадващо се обединиха по един въпрос. Според тях разделянето на Министерството на регионалното развитие и на комисиите е излишно и с нищо няма да подобри сектора. Според Михалевски, разделянето на администрациите е безсмислено, тъй като става въпрос за една и съща дейност. Павлова пък посочи, че така само се създава повече администрация, за да може да се намери работа за повече хора.

hard admin

*

 

Top