Доброволчески отряди при бедствия има само в Крумовград и Джебел

В Кърджали се състоя семинар за развитието на доброволните формирования за защита при бедствия, пожари и други извънредни ситуации, организиран от Областна администрация и РД“Пожарна безопасност и защита на населението“. В него се включиха представители на общините на територията на областта.
„Необходимо е да бъдат създадени доброволни формирования за защита при бедствия във всички общини, които да имат готовност да реагират и да скъсат времето за реакция до пристигане на професионалните екипи“, заяви областният управител на Кърджали Бисер Николов. Той каза още, че създаването може да се осъществи с подкрепата на кметовете на общини и общинските администрации. Комисар Христо Тодоров, началник на РД“Пожарна безопасност и защита на населението“, също подчерта, че е необходимо съдействието на кметовете в привличането на доброволци, за да бъде осигурена по-добра защита на населението при бедствия и пожари. 
На семинара днес РД“ПБЗН“ представи измененията в нормативната уредба и състоянието на доброволните формирования на територията на област Кърджали. В региона са създадени две доброволни формирования  – в общините Крумовград и Джебел.
До момента в страната са изградени 160 доброволни отряда с 2283 доброволци. 218 общини предвиждат да изградят формирования, като 109 от тях да бъдат самостоятелно действащи или от смесен тип.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top