Докторът с лодката, който спаси човешки живот, е каръкът на Спешното – при убийство или самоубийство все той бил дежурен

Бащата на д-р Ахмед кара линейка в Истанбул и заплатата му е два пъти по-висока от заплатите на сина и снахата

„И за миг не се поколебах. Състоянието на пациента след ужилването било тежко. Алергията се задълбочавала и е искала незабавна намеса. Нямахме много време. Нужно бе да действаме незабавно. Трябваше да стигнем с лодка поради недостъпността с друг транспорт. Добре че пожарникарите действаха светкавично и ни съдействаха. Нивото на водата обаче в язовира бе високо и трябваше да нагазим в нея за да влезем в лодката, а и за да излезем на сушата“, разказа Докторът с лодката, както наричат д-р Ферхад Ахмед, който нагази в ледените води на язовир „Студен кладенец“, за да спаси човешки живот.
Д-р Ферхад Ахмед от Центъра за спешна медицинска помощ-Кърджали, който прояви похвално себеотрицание при спасяването на пациент бе награден. Директорът на ЦСМП-Кърджали д-р Атанас Митков му връчи поздравителен адрес и парична награда.
Както вече 24rodopi.com писа, на 21 септември в 21.27 часа д-р Ахмед е вдигнат по спешност за да окаже помощ на пациент, ужилен от стършел, чието състояние рязко се влошило. Достъпът до болния бил труден, защото нямало път. Той се намирал на срещуположния бряг на язовир „Студен кладенец“, срещу спирка „Средна Арда“.
Веднага в помощ се притекъл екип на Пожарната служба. Била осигурена лодка,с която лекарят достигнал до пациента. Той обаче бил принуден да нагази във водите на язовира до кръста.Оказването на медицинска помощ продължило до  0,51 ч.сутринта. Лекарят бе измръзнал и се наложи да се лекува няколко дни.
Д-р Ахмед показа,че нашите медици са готови на всичко за да спасяват пациентите, каза при награждаването д-р Митков. Той посочи, че освен д-р Ахмед в Центъра работи и съпругата му, която специализира спешна медицина.И двамата са добри лекари и много човечни личности, каза още д-р Митков.
Д-р Ахмед посочи, че преди него колегата му д-р Ангелов е бил принуден да достигне до пациент с лодка. Той все още не е виждал пациента си. Знае обаче, че вече опасност за живота и здравето му няма.
„От 4 години съм в центъра. Считат ме за карък. Когато се случи убийство или самоубийство, обикновено аз съм дежурен. Най-тежко ми е когато има инциденти с деца“, казва д-р Ахмед.
Все още не се обръща нужното внимание на това в какви екстремни условия се трудят нашите специалисти. Бащата на д-р Ахмед работи като шофьор на линейка в Истанбул.Заплатата му е два пъти по-висока от тази на доктора и съпругата му взети заедно, подчерта д-р Митков.
24rodopi.com
На снимката: Д-р Ахмед получава наградата от д-р Митков
hard admin

*

 

Top