ДПС обвини ГЕРБ в етническо прочистване в администрациите!? Новата власт пък сменила малко началници, но "грешката ще се поправи"

На митинг в кирковското село Могиляне зам.-председателят на ДПС Рушен Риза обвини ГЕРБ в пряко етническо прочистване на администрациите. „В цялата държава не остана нито един директор от малцинствата по време на предишния кабинет. Постигнатото за 8 г. преди ГЕРБ – да няма разделение на хората по етническа и верска принадлежност, ГЕРБ успя да ни върне 15-20 г. назад само за по-малко от 4 г. Сега някои назначения не се харесват на отделни политици и част от медиите се опитват да внушават, че това правителство не е желано. Напротив, България лека-полека започва да си връща доверието на чуждестранните партньори и инвеститори, и ние ще насочим интереса им особено към смесените региони, където безработицата е най-голяма“, заяви Рушен Риза.Въпреки дъждовното време хиляди граждани от областта се стекоха днес на възпоменателен митинг на Тюркян чешма в кирковското село Могиляне, за да почетат жертвите на т. нар. възродителен процес в края на 1984 година – 18 месечната Тюркян от Каялоба, Айше Моллахасан от Каялоба и Муса Якуб от Китна.
Събитието уважиха зам.-председателят на ДПС Рушен Риза, министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, евродепутатът от ДПС Метин Казак,
секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите инж. Ердинч Хайрула, Мехмет Атаман, областният управител на Хасково Кадир Исов,председателят на Младежко ДПС Илхан Кючюк, зам.-министърът на отбраната Неджми Али, седемте общински кметове на областта, председателят на Областния съвет на репресираните Халил Расим, председателят на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед.
Сред гостите на възпоменателния митинг бяха още генералният консул на Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, много представители на изселнически организации в Турция, майката и братът на Тюркян Турхан и близки на другите жертви на възродителния процес.
„Днешният ден отразява борбата на местното население да защитава и съхранява етническото си самосъзнание. Всяка година на тази дата ние ще продължаваме да се събираме тук, не само, за да си спомняме за онези трагични събития и преживяваната болка и страдания, а да изразим своята почит и дълбока признателност към всички жертви и всички свидетели на униженията. Това, което се случи тук в онзи декемврийски ден не трябва да се забравя. Искаме нашите деца да знаят това, което ние сме преживели, не за да насаждаме омраза и мъст, а за да не се повтори никога”, каза в словото си кметът на община Кирково Сали Рамадан.
Отново бе поискано „Възродителният процес“ във всичките му етапи да влезе в учебниците по история. За това настоя секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ.„Достатъчни ли са 30 години темата да влезе в учебниците по история? Най-вероятно не. 40 г. по-назад, през 70-те г. на миналия век е покръстването в Родопите, но и те не са достатъчни, за да влязат в учебниците. 50 г. по-назад, през 60-те г. в Гоце Делчевско също ги няма в историята. Има и друга история, освен онази, която е за времето отпреди 100 години. Ние знаем за нея от нашите дядовци, но дали тя ще влезе в българските учебници по история – по-скоро се съмнявам“. Това каза пред митинга Мустафа Карадайъ и подчерта, че заради това българските турци трябва да се събират на паметните за живота си дати и места, „за да се знае истинската история и да не се повтаря случилото се преди 29 години“. Според него държавата измества гледната точка спрямо историята, създава се и паралелна история, въпреки фактологията. „Възродителният процес“ не е еднократен акт, подчерта Карадайъ.
„Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи. Това го видяхме само през последните три и половина години“, заяви още Карадайъ.
Зам.-министърът на отбраната Неджми Али акцентира върху кадровата политика, като не пропусна да отбележи, че ГЕРБ са уволнили над 40 000 служители от администрациите по време на управлението си. „А сега, когато ние започнахме да сформираме екипите в министерствата, агенциите и областните управи, ревнаха, че правим чистка. Крадецът вика „дръжте крадеца!“, много поздрави на Цвета Караянчева! Много даже бавно действаме, в Кърджалийско има освободени 5-10 началници, но ще си поправим грешката“, закани се Али. Свикнал да ораторства предизборно, той призова местните догодина през месец май на вота за ЕП „да покажем кои сме и да легитимираме сегашното си управление“. Евродепутатът Метин Казак отправи същия призив към присъстващите, като преди това уточни, че българските турци и политическият им представител ДПС имат огромен принос за установяването на демократичните принципи у нас.
Председателят на най-голямата изселническа организация в Турция „Балгьоч“ Юксел Йозкан призова митингът да започне масова подписка с искане да отпаднат процедурите за удостоверяване на идентичността на имената при различните административни услуги, които създават много пречки на етническите турци у нас. Декларацията с това искане да бъде връчена лично на премиера Пламен Орешарски, настоя Йозкан. „Двама президенти и премиери на България, а неотдавна и лидерът на българските социалисти поднесоха извинения заради прекръстването на турците и това докосна сърцата ни. Но ние не искаме извинителни думи, а и конкретни дела – крайно време е в регистрите да бъдат заличени българските имена, които все още фигурират там и са изписани с червено мастило“, обърна се изселническият водач към над 1 000 души около паметника на Тюркян.
Снимки:Гюнер Шюкри

hard admin

*

 

Top