Държавата отпусна само 3 млн. лева за щетите от наводненията през февруари и снежния ад през март

Само 3 милиона лева отпусна държавата за щетите от наводненията в началото на февруари и от снежния ад през март. Ще припомним, че само за спирането на свлачището в Сипей са необходими над 9 милиона лева.
Областният управител Илия Илиев убеди Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет да отпусне над 3 млн лева за покриване на щетите от наводненията през февруари и снежното бедствие през март, които връхлетяха регион Кърджали, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.
На извънредно заседание вчера Комисията, председателствана от вицепремиера Румяна Бъчварова одобри допълнителни разходи от резерва на държавния бюджет в размер на 13 922 400 лева  за дейности в пострадалите области по разчистване на пътната инфраструктура, изграждане на диги, почистване на речни корита и възстановяване на водоснабдителни системи. Област Кърджали ще получи близо 3 млн. лева от цялата сума. Към тях ще се прибавят и допълнителните разходи за снегопочистване на републиканската пътна мрежа по време на бедственото положение.
Възстановяват се всички заявени от общините непредвидени разходи за преодоляване на последиците от снеговалежа, които възлизат на 245 000 лева. Отделно община Кърджали е поискала 160 000 лева за щетите от наводненията в дните 31 януари – 2 февруари. Комисията е одобрила направените от „Ви К“ разходи в размер на 413 800 лева за авариен ремонт на магистралния водопровод в коритото на река Арда, който се скъса по време на интензивните дъждове през февруари. По настояване на областния управител Илия Илиев в дневния ред на заседанието допълнително е включен и проектът за укрепване на свлачището на ул. „Трапезица“ в кв. „Веселчане“, за което държавата се ангажира да осигури над 400 000 лева. Предвидени са и 11 000 лева за свлачището на пътя за с.Голяма бара, където се наложи прокарване на обходен път след като асфалтът пропадна на дълбочина близо метър.

Междуведомствената комисия по бедствията и авариите ще финансира и корекцията на р. Кокез дере в подножието на яз. „Боровица“. Там се налага спешно укрепване на моста, под който минава магистралния водопровод и който е единствената връзка за чернооченското с. Безводно. Проектът за Кокез дере е изключително важен, тъй като е застрашено водоподаването на хиляди домакинства от яз. „Боровица“, коментира областният управител. Той е категоричен, че комисията е подходила изключително отговорно към подадените проекти и извършени дейности и е одобрила всички неотложни разходи, които са придружени със съответната документация.

Сериозен обаче остава проблемът със свлачищата. На територията на област Кърджали техният брой вече надхвърля 50. Към настоящия момент проектът за  укрепване на най-голямото от тях  – това при с. Сипей, не е представен в областна администрация, се казва в съобщението на Областна администрация.
24rodopi.com
На снимките:
Свлачището по пътя Кърджали – Голяма бара;
Отнесеният път за Безводно;
Кокез дере
hard admin

*

 

Top