Държавният театър в Анкара гостува в Кърджали с постановката „Аз плащам”

Гюнер ШЮКРИ

 

В рамките на 13-ия Международен фестивал на изкуствата „Перперикон“ постановката на Държавен театър Анкара „Аз плащам“ от френския драматург Ив Жамиак препълни в петък вечерта залата на Драматично-кукления театър „Димитър Димов“ в Кърджали. Турските театрали гостуваха в областния град с финансовата подкрепа на кметовете на 7-те общини от областта.

На кърджалийската сцена актьорите Олджай Кавузлу (в ролята на Александър), Синем Шахин (Елеонора), Шефки Чепа, Джерен Нариноглу, Нуман Айдън и Айше Акънсал показаха завидни умения и заслужено обраха аплодисментите на присъстващите.

В знак на уважение за положения труд те получиха цветя от генералния консул на Република Турция в Пловдив Шенер Джебеджи, народния представител инж. Ердинч Хайрула, кметове на общини, областния съвет на ДПС.

Пиесата „Аз плащам“ е френска комедия за любовта и вече 20 години се играе из цяла Европа. В южната ни съседка също се радва на голям успех. Режисьор на постановката е Владлен Александров, а преводът е на Хюсеин Мевсим, професор по славянски литератури в Анкарския университет. Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова.

Международният фестивал на изкуствата „Перперикон“ се организира от Сдружение „Перперикон – Мелпомена“ Кърджали, с подкрепата на Министерство на културата.

hard admin

*

 

Top