Едно момиче с носия: Успехът в Южна Корея ни накара да обикнем още повече родния фолклор

Ако в СОУ „Йордан Йовков“ има класация за най-популярен ученик, то безспорно това ще бъде Ивета Чобанова от XII клас. Винаги усмихната, винаги готова да действа, любопитна и креативна, Ива е любимка и на съучениците си, и на учителите. С каквото се захване, го прави с хъс и лекота, коята увлича и другите. Освен всички задължения, които има, Ивета е дългогодишен участник във Фолклорния ансамбъл при Дома на културата в Кърджали. Наскоро тя се завърна от Южна Корея и беше така добра да даде интервю пред младите журналисти на СОУ „Йордан Йовков“ .         
-Добре дошла, Ива. Фолклорният ансамбъл при Дома на културата скоро се завърна от Южна Корея. С какви впечатления остана от посещението си в тази далечна страна?
-Най-напред искам да споделя, че завоювахме трето място за България сред 40 ансамбъла от 21 държави на Cheonan World Dance Festival 2014. Този фестивал се  организира от Federation of International Dance Festivals. Всички бяхме изумени с колко радост ни посрещаха местните граждани, как се снимаха с нас и се радвахме заедно.
-Най-сърдечни поздрави за големия успех за България и за Кърджали! А къде бяхте настанени, кои места посетихте?
-Нашият престой бе в курортно селище точно до Чеонан. Посетихме и Сеул, в които имахме участия в концерти и паради. От парада в Чеонан взехме награда от 1 000 000 вона. Покрай танците намерихме време да посетим Будисткия храм и Историческия музей в град Чеонан. В Сеул посетихме двореца Гьонбок, построен по времето на династия Чосън, за който казват, че не можеш да отидеш до там и да не го посетиш.  Очарована съм не само от архитектурата и красотата на тези места, но ми направи  силно впечатление, че водят там децата си от много ранна възраст.
-За хората ще бъде интересно да научат нещо за бита и културата на южнокорейците, което не може да се усети от туристическите реклами.
-Разбира се не пропуснахме да опитаме местната кухня и двете основни ястия – кимчи и кимбал. За съжаление не съм очарована от техните ястия, тъй като са винаги люти, сладко-кисели и солта просто липсва. Южна Корея е един съвсем различен свят, със съвсем различни хора. Изключително много се забавлявахме и сме горди с постижението си, заредени сме с много положителни емоции и цялото преживяване вече ни липсва. Този фестивал ме накара да се влюбя още по-силно в българските народни танци. Надявам се повече хора да ценят и пазят тези богатства.
-Благодаря, Ивета, за интересния разказ. Ние, твоите съученици, сме впечатлени от поредното ти постижение. Желаем ти още по-големи успехи и интересни пътувания!

24rodopi.com
hard admin

*

 

Top