Живеем в икономическа автономномия

  • ДПС не допуска българи и техните фирми до обществените поръчки
  • Над 7000 християни са напуснали града край Арда след 2001 година

"Въпросите зададе Георги КУЛОВ
Пламен Иванов е роден на 6 декември 1958 г. в Плевен. Завършил е математика в Пловдивския университет. Твърди, че е щастливо женен и присаден на плодно дърво в Кърджали.
Кариерата му започва в Териториалния изчислителен център в Кърджали като програмист. След това работи в ОЦК. От 1997 до 1999 г. е народен представител от Кърджалийски многомандатен район. От 1999 до 2001 г. е областен управител. През 2001 г. е избран за главен секретар на СДС.

Напуска Съюза на демократичните сили през 2002 г. Заявява, че днес живее спокойно и щастливо, далеч от политиката.
– Г-н Иванов, когато през 1999 г. започна Косовската криза, вие предупредихте, че върви косовизация на Кърджалийския регион. Днес, когато Косово е независима държава, какво е положението тук?

– Споменавах за такива тенденции тогава. Много хора ме гледаха като неадекватен. В какво ли не ме упрекнаха. Най-честото обвинение бе в екстремизъм. Моите думи се потвърдиха. Днес в нашата област автономията е факт. Тя не е териториално-административна, а икономическа. Всички го виждат, но не искат да го коментират.
Вследствие на тази
ИКОНОМИЧЕСКА АВТОНОМИЯ
много българи тръгват след децата си. Отиват младите да учат в София или Пловдив. Повече не се връщат тук. Нашенци продават имотите си и поемат след децата си.

Тази икономическа автономия се наложи от Движението за права и свободи. Българите са пренебрегвани както при наемането на работа, така и при даването на обществени поръчки. Гледат да ангажират познати хора и дружества, близки до ДПС.
– БСП управлява с ДПС. Къде е мястото на фирмите, гравитиращи около социалистите?
– Точно защото има икономическа автономия, червените фирми не виреят. Тук на място в Кърджалийска област няма коалиция. ДПС реализира икономическия си интерес, пренебрегвайки партньорите си в управлението. Когато ги предупреждавах, те ми се смееха. И сега очаквам да излезе някой умник и да каже, че няма икономическа автономия. Ще ме обвинят, че пак говоря страшни приказки. Отново ще ме нарекат черен и лош.
– Икономическата автономия може ли да доведе до териториално-административна автономия след време?
– Покрай обявяването на независимостта на Косово се направиха поредица от аналогии с Кърджалийско. Те бяха полярни – от “ще има автономия до няма да има автономия”. И двете звучат глупаво. Всичко е възможно. Факт е обаче, че
ДЕБРИТЕ НА ЧОВЕШКАТА ГЛУПОСТ
са неизбродими и възможност има.
Подобни отцепвания като Косово имат родилни белези, имат основа. Истинските автономии се пораждат заради икономическите интереси на даден район, които не могат да се реализират в рамките на една държава. Тогава се търси такова териториално обособяване, за да се реализират както икономическите интереси в района, така и насочените отвън икономически аспирации.
В случая с Кърджалийско икономическите интереси са постигнати. Кому му трябва да прави административна автономия.

– Когато бяхте областен управител, имаше критики, че ограничавате навлизането на турски фирми в региона. Това опит да се спре икономическата автономия ли беше?
– Никой тогава не гледаше в такива политически мащаби. Преди години, който управляваше тази територия, управляваше и икономическите лостове. Винаги това управление се свързва с конкретни дружества. Създава се кръг от фирми. При двама еднакви изпълнители се избира нашият човек.
– Вие защо не успяхте да създадете син кръг от фирми в Кърджали?
– Защото не съм имал такава мисъл в главата си. Затова може би не съм бил много удачен политик. Не съм правил това, което е практика навсякъде. Още от римско време.
– Вие много здраво кадрувахте и сменихте доста директори на държавни фирми.
– Това е друга тема. Никога не може да се каже, че една персонална смяна е качествена. Ако кажа, че всички, които съм ги сложил, са стока, ще говоря глупости. Значи съм се взел на сериозно. Времето показва дали са удачни или не. Имало е
ДОБРИ И ЛОШИ ПОПАДЕНИЯ
– СДС е единствената формация, която разчупи монопола на ДПС върху местната власт в Кърджали. Как успяхте да наложите Румен Димитров за кмет на общината?
– Върших си работата. Има хора, на които работата съвпада с хобито. При мен бе така с политиката. Затова се получи полезен продукт. Когато видях негативните страни на обществената работа, дръпнах ръчката на спирачката изведнъж.

– Защо левицата в Кърджали не можа да разчупи монопола на ДПС?
– Ако говорим за последните избори, левицата организационно се бе обвързала с Гражданското обединение “За Кърджали”.
Тя се яви като основен опонент на ДПС или поне искаше да бъде така.
Проблемът бе извън левицата.
БЪЛГАРИТЕ ГЛАСУВАХА С КРАКАТА СИ
Заминаваха си оттук при децата си в другите градове. По мои груби "изчисления след 2001 г. 7500 души от българския етнос са напуснали Кърджали. Липсва демографски ресурс, за да има истинско състезание в един чисто етнически вот. Това пак е свързано с тази икономическа автономия.
-Възможно ли е да се повтори случаят с Румен Димитров и след време монополът на ДПС да бъде отново разчупен?
-Всичко е възможно. В Кърджали изчезна политическото гласуване. Вотът е етнически и той се налага от ДПС. За да стане българин кмет, означава хората на Доган да бъдат отслабени. ДПС е силно, защото в политическата игра

НАБЛЯГА НА КЛИЕНТЕЛИЗМА
Затова депесарите се бият помежду си кой да бъде номиниран като дойдат избори. Трепят се с колове. В другите политически сили си правят просто дребни номера.
Ако ДПС не е закачено на държавната ясла, то ще почне да линее. Собствените му хора ще започнат да бягат заради интереса си. Ще търсят да се реализират на друго място. И тогава ДПС ще загуби Кърджали.
Румен Димитров стана кмет, защото за целия период на прехода по негово време ДПС бе откачено от държавната ясла. ДПС пискаха. Какви ли не глупости говореха. Най-вече се бяха загрижили за етническия мир. Всъщност им бяха застрашени кесиите. Благодарение на това започна ерозия в тяхната политическа сила. Това доведе до провала им. Затова пък на последните избори не бе разчупена хегемонията им. Просто са
ЗДРАВО ВКОПАНИ ВЪВ ВЛАСТТА
Докато тук се блъскаха, на национално ниво се събираха с БСП в бабешки санаториуми.
-Отмъщава ли си ДПС за поражението през 1999 г.? Румен Димитров напусна Кърджали. Руси Дафинов също. Вие се готвите.
-Няма такава приказка ДПС да си отмъщава. Те да не са кръволоци. Кои са те да отмъщават. Не трябва да ги вземаме на сериозно. В момента, в който ги откачат от държавната ясла, ще се разчепкат много бързо.
-Вие ще тръгнете ли след децата си. Ще напуснете ли Кърджали?

-Моите деца пораснаха. Тръгнаха. Аз още не съм ги последвал. Когато се занимавах с политиката, моите критици ме наричаха “гелме”, външен човек, пришълец. Сега разбирам, че не ми е много трудно да се скрия под този чадър. От Плевен съм, но няма да се върна там. Мисля, че на морето климатът е по-добър. Винаги едно море е по-добро от два язовира.
-Смятате ли, че ще се намери друг след Иван Костов, който ще откачи ДПС от яслата. Може ли това да бъде Бойко Борисов?
-Бойко Борисов е продукт на човешката глупост. Българинът все чака някой да дойде да го спаси и ражда такива митични герои. Бойко Борисов е на гребена на вълната и чака да стане премиер. Той ще прави всичко това, което са правили министър-председателите преди него и което ще правят тези след него. Приказките в политиката са едно, действията съвсем друго. Това е
МРЪСНАТА СЪЩНОСТ НА ПОЛИТИКАТА
– говориш едно, а правиш друго. Не се връзвам на приказките му.
Но все пак ДПС ще падне от власт. Принципите на демокрацията изискват гласуване и смяна на управляващите. Затова са и принципи. Една политическа сила не може да е винаги във властта. Това нарушава логиката на изборите. Кой ще ги свали е друга тема.
-Вие сте от седесарите, които не станаха привърженици на ГЕРБ. На какво отдавате това преливане на сили от СДС към Бойко Борисов?
-Логиката е същата, по която се преливат сили към Движението за права и свободи. ДПС създава митове, че е вечно в политиката. Общонародната „мъдрост” пък тласка Бойко Борисов към властта. Много хора се насочват нататък. Всеки обича да е печеливш.
НИКОЙ НЕ ИСКА ДА Е ГУБЕЩ

В ГЕРБ не отиват само седесари. Отиват всякакви.
-Може ли Бойко Борисов да обедини десницата?
-Аз съм дясномислещ човек. Той не може да ми въздейства емоционално. Различен герой е той от моята представа за десен лидер.
По принцип дясното не може да бъде обединено. То е изградено на основата на егоизма. Това са амбициозни хора. Вълци в живота, преследващи целта. Как ще събереш две силни личности, за да ги обединиш. Може пътищата им да се кръстосат в някакъв момент, но пак се разграничават.
Обединението е присъщо на левицата. Алтруизмът я сплотява. Хората обичат да са
ЗАЕДНО КАТО В КАМИОН
който кара овце от Черноочене за София. На завоите ги лашкат. Те се бутат един в друг. И им е хубаво. Някои чакат да се раздели лявото. Ами няма да се разпадне. Те са така устроени. Не ги упреквам. Така им е хубаво.
Българският народ в най-ново време два пъти е давал възможност на дясното. Той два пъти е сплотявал дясното след двете катастрофи на правителствата на Луканов и на Виденов.
-Очаквате ли катастрофа на тройната коалиция?

-Дясното подбутна България към НАТО и Европейския съюз. Това са две мантинели по нашия път, които няма да ни пуснат да паднем в пропастта. И да се плъзнем, ще се спрем в мантинелата. По този път днес ни води тройната коалиция. Той обаче е предначертан и изненади трудно могат да се очакват.
-Смятате ли, че НАТО и ЕС са гаранция за националната ни сигурност срещу автономистки прояви?
-Не са никаква гаранция. При тях движещо е интересът. Ако българският интерес съвпадне с техния, ще бъдем добре. Ако не съвпада – ще имаме проблеми.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=http://krumovgrad-bg.com]http://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

 

Top