Жужене в лагерите на ДПС край Арда: „Балансьорът с телеграмите“ бил агент Петър

Човекът от централата, който се опитваше да постигне баланс в кърджалийското ДПС, и който пращаше телеграми за важни назначения, се оказа агент на бившата Държавна сигурност. Това бе най-коментираната тема сред активистите на общинската организация на ДПС в Кърджали.
С решение от вторник Комисията по досиетата обяви заместник-председателя на ДПС и новоизбран депутат Рушен Риза за агент на Държавна сигурност. Комисията се позовава на новооткрити документи, намерени при систематизиране на централизирания й архив.
Риза е бил проверяван многократно – като кандидат за депутат, като член на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, както и като началник на кабинета на министъра на земеделието. Досега обаче не е бил обявяван за сътрудник на бившите служби.
Заместник-председателят на ДПС е работил с псевдоним Петър като агент от 1986 г. в МВР – Варна, управление III, IV и VI. Комисията е открила данни и за принадлежност на Риза към службите след 1989 г.
Ще припомним, че Рушен Риза често гостуваше в Кърджали, опитвайки се да потуши враждата между лагерите в ОбС на

ДПС. Още по-често делегации от Кърджали бяха привиквани в кабинета му в централата на ДПС. Риза не успя да постигне баланса и това повлия на два поредни избора – кърджалийският ОбС на ДПС отчете слаби резултати на парламентарните избори през май 2013 година и на евроизборите.

Едва на гласуването за 43-то Народно събрание на 5 октомври, при създадена нова организация на предизборната кампания под ръководството на лидера Лютви Местан, кърджалийското ДПС успя да изпълни програмата си и спечели 18 411 гласа.
24rodopi.com
На снимката горе:
„Мерцедес“-ът на Рушен Риза в Кърджали. След тази командировка последва факс №5
Долу: Решението на Комисията по досиетата

hard admin

*

 

Top