Заедно можем да подобрим живота си

  • Все повече хора страдат от високо кръвно и са застрашени от сърдечно-съдови болести

"Радка ПЕТКОВА
Единствено от цялата страна в Кърджали ще има Център за профилактика на социалнозначимите заболявания, който ще помага на хора с диабет, високо кръвно, сърдечно-съдови болести, мозъчно-съдова болест и наднормено тегло.
Специалистите от РИОКОЗ, към който той ще функционира, ще работят за профилактиката на тези болести и за кърджалийци, които искат да са по-здрави.
Да изгради Центъра, да подобри качеството на живот на 30 социалнослаби жители на града с хронични неинфекциозни заболявания и да дава повече информация за рисковете и влиянието им са част от целите на проекта, спечелен от Сдружение “Обществена коалиция за здраве – Кърджали” пред Социално-инвестиционния фонд към Министерството на труда и социалната политика. Координатор на проекта “Заедно можем да подобрим живота си” е директорът на
РИОКОЗ д-р Жени Стайкова. В Комитета за управлението му са също областният управител Ангел Коджаманов, директорът на болницата д-р Тодор Черкезов, директорът на Здравната каса Адлен Шевкед.

Повечето хора с различни заболявания са социалнослаби. Те не са в състояние да поемат всички разходи по лечението си, смятат инициаторите. Около 10 000 жители в региона страдат от социалнозначими заболявания, между които повечето са от 40 до 65 години с ниски доходи.
Проучвания по програма СИНДИ за хроничните неинфекциозни болести показват, че 74,3% от мъжете и 58,7% от жените са с наднормено тегло. Пада възрастта на хората с високо кръвно. Над 65 години застрашително нарастват сърдечно-съдовите болести. В община Кърджали има 1800 болни от диабет, а 318 са със заболявания на щитовидната жлеза.
Подбрани са вече кърджалийците, които ще се лекуват по проекта. В Центъра за профилактика, който ще работи 3 години, те ще ползват услугите на диетолог, кинезитерапевт и ендокринолог. Стойността на проекта е 35 210 лв., от които 6 440 лв. са принос на Коалицията за здраве.

източник: в. Нов Живот
информация: [link=http://krumovgrad-bg.com]http://krumovgrad-bg.com[/link]

hard admin

*

 

Top