Започна Курбан Байрам, турският посланик посрещна празника в Кърджали (снимки)

Свещеният празник Курбан Байрам започна тази сутрин след като в повече от 200 молитвени храмове в Източните Родопи се проведоха тържествени молитви.
В централната джамия в Кърджали байрамски намаз (молитва) отслужи районният мюфтия Бейхан Мехмед. В намаза участваха много представители на властта, политици, кметове, дипломати и евродепутатът Неджми Али. Турският посланик Сюлейман Гьокче и генералният консул в Пловдив Алпер Акташ посещнаха Курбан Байрам в Кърджали.
Имамите във всички джамии на региона припомниха основните ценности в исляма и дадоха наставления за духовната и социална полза от курбана. Отправена бе молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество.

Курбан Байрам е свързан със жертвоприношението и изразява преданост и благодарност към Всевишния. Символиката на празника е свързана с покаянието, помирението и опрощението.
Курбан е длъжен да даде всеки мюсюлманин, който е осигурил прехраната на семейството си за няколко месеца и няма задължения, които да го лишават от възможността да посрещне собствените си нужди.
По възможност ритуалът по заколението трябва да се изпълни от духовно лице, като животното не бива да изпитва болка. За жертвени животни се приемат овен, овца, коза, крава и бик, като дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият добитък – две.
Месото на курбана се разделя на три части. Едната се дава на бедни и нуждаещи се хора, с другата се гощават гостите, а третата остава за семейството. Курбан байрамът започва след сутрешния намаз, продължава четири дни и свършва след следобедния намаз на четвъртия ден.
В първия ден на Байрама трябва да се даде садака (подаяние).
Пред репортер на 24rodopi районният мюфтия Бейхан Мехмед припомни петте основни задължения на всеки мюсюлманин. Първото е да приеме единството на Аллах и това, че Мохамед е негов пророк, ежедневно да изпълнява петкратната молитва намаз, веднъж годишно да дава зекят – милостиня, да спазва оруч (пости) по време на месец Рамазан и поне веднъж през живота си да посети светите места Мека и Медина.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top