Заради Кърджали Макси Шик от Хамбург обикна България

„Ден на немското единство“ в ГПЧЕ „Христо Ботев“

На 3-ти октомври 1990 година Западна и Източна Германия официално стават една държава и този ден се превръща в символ на края на делението между Западна и Източна Европа. Днес Денят на немското единство бе отбелязан от всички възпитаници на немските паралелки в ГПЧЕ „Христо Ботев“.
Най-малките–осмокласниците, за първи път се докоснаха до драматичната история на Федерална Република Германия. Бяха им представени презентации и документални филми, илюстриращи както последиците от Втората Световна война за Германия, така и всички по-значими исторически събития в хронологическа последователност.
Деветокласниците и десетокласниците подредиха кът във фоайето на гимназията, представиха презентации и собственоръчно изработени плакати.
За учениците от 11 и 12 клас бяха организирани кръгли маси и дискусионен форум, където бяха обсъдени най-актуалните проблеми на германското общество.
По повод празника на Обединена Германия потърсихме за разговор и една млада госпожица, която вече е част от семейството на ГПЧЕ „Христо Ботев“, защото в единствената езикова гимназия в Източните Родопи ежегодно работят доброволци по различни европейски програми. С тяхната дейност в училище, ботевци имат възможността да общуват с млади и амбициозни хора, решили да споделят своето иновационно мислене, креативност и мотивация за работа в интеркултурна среда.
За новата учебна година по програма Културвайт към в ГПЧЕ ,,Христо Ботев“ пристигна доброволката Макси Шик. Тя е на 19 години, живее близо до Хамбург и решава да се включи в програмата заради желанието й да опознае културата и традициите на хората, живеещи в Източна Европа.За краткия си престой в България тя е изключително впечатлена от добронамереността на хората и е поласкана от отношението на учениците, които са изключително мили и отворени за контакти с нея.
Макси вече знае, че работи в училище, в което нивото на преподаване на немски език е изключително високо. Доказателство са резултатите на учениците и рейтинговата класация на най-добрите училища в света, работещи по програма DSD C-1 за придобиване на немски езикови дипломи. Младата доброволка има сериозна база за сравнение, защото е учила една година в Австралия и си дава ясна сметка колко различни са образователните модели в света.
Нейните очаквания за тази учебна година са свързани с реализирането на много идеи и инициативи, с които смята да допринесе за по-пълноценното опознаване на немската култура и традиции и да помогне в общуването с учениците на немски език. Макси има сериозната амбиция да научи български език и да опознае прекрасната природа и исторически забележителности в региона.
На въпроса дали би останала в България, Макси отговори, че тук много й харесва и проучва възможностите за продължаване на образованието си в България.Трудности винаги има, но тя вече се справя с носталгията по родината и езиковата бариера по-добре.
Нейното пожелание за Деня на обединена Германия – 3 октомври, е да се запазят мира и благоденствието както на нейните сънародници, така и на всички хора по света.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top