Заради очакваното застудяване и валежите се отлага походът до Райското пръскало

Поради лошите метеорологични условия, предвиденият за 25 и 26 октомври(събота и неделя) поход ще бъде изместен за следващите седмици, съобщиха организаторите. Двудневният поход до най-високия водопад на Балканския полуостров – Райското пръскало в Стара планина се организира от Община Момчилград. Спортната проява е традиционна за местната администрация и е включена в тазгодишния спортния календар. В групата обикновено се включват експерти от различни институции и любители на туризма. Участие в похода могат да вземат изявили желание, като заплатят единствено такса в размер на 25 лв. В символичната сума е включено една нощувка, вечеря и застраховка.
Райското пръскало е известна природна забележителност и като такава привлича туристи от страната и чужбина. Водопадът е подходяща дестинация за любителите на походи, скално катерене, екотуризъм, парапланеризъм и за всички,които просто обичат планината и свежия планински въздух.
Райското пръскало е най-пълноводно през летните месеци,затова и през този период е най-посещавано от туристи.
Близостта на водопада до възрожденското градче Калофер обяснява често използваното за заместител на водопада име – Калоферско пръскало. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска, и има височина 124,5 метра.
Нова дата на провеждане: 1и 2 ноември 2014 година или 8 и 9 ноември 2014 година
Маршрут: Райско пръскало и връх Ботев/за желаещите/
Условия за участие в похода: Участниците е необходимо да са физически здрави и екипирани с подходящи за сезона спортни дрехи и обувки.
Допълнителна информация: Община Момчилград, тел. 0889993385 – Спорт и младежки дейности
Автобусният превоз се осигурява от община Момчилград, съобразно броя на записаните участници в посочения срок.
hard admin

*

 

Top