За 250 от 600-те безработни металурзи работа може да има чак след 6 месеца

Над 90% от съкратените или напусналите по собствено желание близо 700 металурзи от Оловно-цинковия завод в Кърджали не са успели да си намерят нова работа, съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ в комбината Анни Георгиев.Всеки от тях е потърсил работа в „Горубсо Кърджали“, като над 50 са назначени. Някои от бившите металурзи са си намерили работа в други региони, но близо 500 човека са без работа.
Срокът за получаване на обезщетения за безработица на повечето от тях е изтекъл и те са без доходи. Бившите металурзи са получили дължимите от комбината пари и невзетите заплати, но това е решило проблема само временно.
Вече две години Нели Настева е част от морето от безработни след близо 30-годишен стаж в някогашния Оловно-цинков комбинат. Една година е получавала обезщетение от трудовата борса, а сега разчита единствено на близките си, за да оцелява.
„Чакам сина ми да ми плати интернета, телефона, майка ми да ми плати тока и така се справям“, споделя Нели пред Нова тв. Дори дървата, с които отоплява само една от стаите в дома си са осигурени също от сина й.
„Не съм мислила, че ще стигна до такова положение – майка ми и синът ми да ме издържат при 30 години трудов стаж“, казва още бившата работничка на ОЦК.
Нели не може да си позволи дори и най-елементарните неща. Не е ходила на почивка и не е купувала нищо за себе си и за дома си от много време. Вече безработна и в очакване да получи забавените си заплати от ОЦК, Нели е станала и баба. И тъй като синът й живее в София, вижда внука си веднъж на няколко месеца.
„Зарадвах се, когато ми изплатиха заплатите. Тогава се зарадвах, че  имам внук и изведнъж като че ли целият товар падна, но тези пари, те са броени пари, те за няколко месеца просто се стапят“.
За две години Нели е обиколила десетки работодатели. Никъде обаче не е постигнала успех. „Няма никъде в града работа. Ходя, обикалям, търся – никъде. Като чуят на колко години си или ако ти видят ЕГН-то, просто няма кой работодател да те вземе на работа, а не сме хора за изхвърляне все още“, казва тя.
В това положение са стотици други бивши служители на Оловно-цинковия комплекс, посочва Стефан Атанасов. Някогашният синдикален лидер в завода обяснява, че тези, които имат шанс за нормален живот оттук нататък не са много.
Останалите без работа след десетилетия тежък труд посочват като виновници за това положение всички политици на прехода. И също както надеждата за тези хора е изчезнала, така е изчезнал и символът на завода – работникът с лопатата пред него вече е изгубил своето оръдие на труда.
Окръжният съд в Кърджали обяви във фалит Оловно-цинковия комбинат и откри производство по несъстоятелност. Делата са образувани по молба на Първа инвестиционна банка и австрийска фирма, отпуснали общо близо 40 милиона евро по различни договори с металургичното дружество. Предприятието не е обслужвало заемите въпреки разсрочването им. Магистратите установиха, че към края на декември миналата година дружеството вече е било във фалит, а задълженията му надхвърлят 190 милиона лева при едва 6 милиона лева вземания. ОЦК не работи втора година. Реалният собственик на завода е Първа инвестиционна банка чрез фирма „Хармони 2012″.
Според областния управител на Кърджали Бисер Николов още в началото на януари започва изграждането на нов цинков завод в ОЦК, за което 24rodopi.com писа. Първо ще се пристъпи към разчистване на производствените площадки, а от началото на юни – и към строителството на новите производствени мощности. Подписан е договор между новия собственик на мощностите „Хармони 2012″ и канадската компания SNC Lavalin. Фирмата е избрана след конкурс между три други компании. Според канадците инвестицията ще бъде една от най-големите за област­та от десетилетия насам. Очаква се постепенно разкриване на много нови работни места и допълнителни възможности за реализация за младите специалисти в региона. В новия цинков завод ще бъдат ангажирани около 250 металурзи.
hard admin

*

 

Top