За 48 часа в яз. „Кърджали“ са постъпили 100 млн. куб. метра вода, остават 2 метра до преливния ръб! Край пътя за Маказа са наводнени земи (снимки)

Над 100 милиона кубически метра вода са постъпили за два дни в язовир „Кърджали“. Притокът на река Арда във водоема е достигнал 1 000 кубически метра при нормални за този сезон 60 кубически метра. Водохранилището има завирен обем 539.90 млн. м3.

„Трите язовира от каскада Арда имат свободен обем да поемат постъпващата вода от поройните дъждове. Те са поели високата вълна от вливащите се в тях реки и така са предпазили района от наводнения“, коментира областният управител на Кърджали Бисер Николов.
Ръководителят на Язовирския район инж.Иван Делчев пък заяви, че нивото на водата в язовир „Кърджали“ е нормално, остават 2 метра до преливния ръб. „След полунощ тенденцията се обърна – дотогава притокът достигаше критичните 1 000 куб.метра в секунда, но вече е съвсем спокойно. В момента водният приток е от 200-220 куб.метра в секунда. Работят три турбини във ВЕЦ, разходът им е 120 кубика в секунда“, посочи той. Около 40-45 млн.куб.метра са свободните обеми в язовира, няма причини да очакваме драматични ситуации, спряха и дъждовете, допълни Делчев, цитиран от Бгнес. Вчера синоптиците предупредиха за очаквано повишение в нивото на река Арда по целия басейн. Корекцията на бреговете на реката в чертите на Кърджали и Водното огледало с 9-те шлюза регулират количествата и не допускат разливи, коментира още Иван Делчев.

.
.

Както вече 24rodopi.com писа, към Областна администрация функционира специален екип и населението е предупредено да не се доближава до реките, които са повишили критично нивото си. Дъждовете са прекъснали пътя за село Бърза река, свлачище е затрупало едното платно на пътя Кърджали – Ардино.
В областния град са наводнени мазетата на няколко жилищни сгради, за което вчера 24rodopi.com писа. Много земеделски имоти край пътя за Маказа в Момчилградско и Кирковско са наводнени.
24rodopi.com
На снимките:
Яз. „Кърджали“ в края на октомври
Наводнени земеделски имоти край пътя за Маказа
Огнеборци са откликнали на сигнал за наводнена къща в Кърджали
hard admin

*

 

Top