Златодобивният проект край Крумовград поскъпна

Капиталовите разходи за златодобива се увеличават от 153,5 млн. долара на 191.3 млн.
„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ повиши прогнозата си за инвестиции на Ада тепе. Общите капиталови разходи за златодобива на Ада тепе се увеличават с около 40 милиона долара.
Както вече 24rodopi писа, 1 237 крумовградчани са подали молби за работа в офиса на „Дънди Прешъс Металс“ в Крумовград. Това е абсолютен рекорд, като се има предвид, че по последни данни на Националния статистически институт в града живеят по постоянен адрес 4 947 души, а населението в трудоспособна възраст е 55,07 %. Сред подалите молби за постъпване на работа в дружеството, което ще добива злато на Ада тепе, има както инженери и  специалисти по минно дело, така и общи работници.
Проучване на „24х7 Родопи“, на база данните на Бюрата по труда, установи, че „Дънди“ се явява най-желаният работодател в Източните Родопи, следван от „Горубсо-Кърджали“. На трето място е Областната дирекция на полицията, следвана от други държавни и общински администрации.
Проектът за златодобив край Крумовград, който се разработва от българското дъщерно дружество на канадската Dundee Precious Metals (DPM), ще струва повече, отколкото бяха първоначалните оценки. Това става ясно от ревизираната прогноза на компанията. Освен това намеренията на компанията продължават да срещат пречки от местните власти и това може да отложи започването на работата, пише „Капитал“.
Общите капиталови разходи ще достигнат 191.3 млн. долара вместо очакваните преди две години 153.5 млн. Основната част от средствата са за започване на добива и ще бъдат инвестирани в началото. Причините за поскъпването са по-голямата сума, определена за непредвидени разходи, допълнителните средства за подобряване на сигурността и повишаването на цените и заплатите. Заради оптимизирането на плана за минните работи, компанията очаква да постигне по-висок добив на метал от по-малко руда.
По-големи разходи
Началните разходи по проекта ще бъдат 164.1 млн. долара в сравнение със 127.4 млн. долара, планирани през 2012 г. Около 30 млн. от сумата идва от повишаването на преките разходи, а непредвидените разходи са увеличени с 11 млн. От DPM посочват, че предишната оценка е правена на базата на данни от 2010 г., а оттогава значително са нараснали цените на контрагентите и разходите за труд. В съобщението не се посочва на какво се дължи повишаването на непредвидените разходи. Без промяна остава оценката за инвестициите в процеса на разработване на мината (12.5 млн. долара), а леко повишение до 14.7 млн. долара (от 13.5 млн.) има при предвидените разходи за закриване и рехабилитация.
Въпреки ревизията на необходимата инвестиция, проектът остава рентабилен. „Допълнителната оптимизация на плана за минните работи осигурява по-високо производство на метали при по-малко преработена руда“, каза президентът и главен изпълнителен директор на DPM Рик Хаус. Разчетите показват, че предприятието в Крумовград ще преработва около 75 хил. тона по-малко руда годишно, а добитият концентрат ще е близо два пъти и половина по-малко. Независимо от това съдържанието на злато и сребро в него ще е по-голямо. Общо за живота на мината, който вместо 9 става 8 години, се очаква да бъдат произведени 685.5 хил. тройунции злато и 310 хил. тройунции сребро. Прогнозата е почти без промяна от предходната. Срокът за изплащане на инвестицията намалява от 3.3 на 2.5 години.
Безкрайна общинска въртележка
Проектът на „Дънди прешъс металс Крумовград“ (преди „Болкан минерал енд майнинг“) продължава да среща пречки от местните власти и това може да отложи започването на работата, става ясно от съобщението. В началото на октомври миналата година Административният съд в Кърджали отмени отказа на Общинския съвет в Крумовград да разреши разработването на Подробен устройствен план и му даде едномесечен срок за преразглеждане. Съветът обжалва решението на всички възможни инстанции и през февруари 2014 г. съдът окончателно се произнесе в полза на компанията. На 7 март съветниците отново разгледаха и отхвърлиха искането на дружеството, като се мотивираха, че става дума за държавна собственост и друга институция трябва да даде разрешение. Областният управител Бисер Николов отказа да одобри решението на Общинския съвет и отново го върна за разглеждане. На 4 април с един съветнически глас в повече Общинският съвет гласува… старото си решение и спорът отново отива в съда.
Въпреки безкрайната въртележка компанията се надява да успее да си осигури останалите необходими разрешителни през тази година. Ако това стане, реален добив ще може да започне в края на 2016 или началото на 2017 г. От DMP обаче посочват, че ако Общинският съвет продължи да бави процедурата, компанията ще отложи инвестициите си в проекта и ще се ограничи само до разходи за осигуряване на останалите разрешителни.
„Дънди“ обучава бъдещите кадри за Ада тепе
 Първите 12 крумовградчани вече вадят злато, 580 души ще получат работа
Четете по-късно в 24rodopi.com и в „Родопи voice
hard admin

*

 

Top