Знамето на Кърджали ще се вее в местност „Кърджали” на Антарктида

Кърджали ще се разпростре на хиляди километри, достигайки дори до Южния полюс. Местност на ледения континент Антарктида ще бъде кръстена на града край Арда. Това обявиха кметът на града Хасан Азис и Стоян Анадолиев, а уверението за стартиране на процедурата за даване на име на географска местност е получено лично от полярния изследовател професор д-р Христо Пимпирев. Градоначалникът връчи две знамена с герба на Общината на председателя на читалище „Обединение“. Те ще бъдат осветени в параклиса на българската база на остров Ливингстън на Южния полюс, а едното от тях ще остане завинаги на Антарктида. Другото ще бъде върнато в Кърджали, където ще бъде изложено в специален кът на ледения континент в сградата на Общината.
Група от 10 души, сред които професори от Турция, Великобритания и Полша, заминава на експедиция до Антарктида на 6 януари догодина. За първи път на Южния полюс ще стъпи и кърджалиец. „В един такъв момент човек наистина се вълнува. Обещавам да развея флага на Кърджали в българската база „Свети Климент Охридски“. Това ще са първите общински знамена осветени в параклиса на остров Ливингстън“, заяви Анадолиев. „Искаме да пожелаем успешен път и успешно завършване на мисията и прибиране у дома. За нас това е все едно човек да стъпи на Луната“, добави Хасан Азис. Кметът връчи на Анадолиев и специална екипировка, на която също е поставен герба на Кърджали.
25 000 заглавия, част от които на кърджалийски автори, ще влязат в електронната библиотека на Антарктическата библиотека, допълни Анадолиев.
Основен спонсор на мисията е Община Кърджали, както и местни фирми.
 
hard admin

*

 

Top