Избирателят Христо Асенов в шок от заплатата на евродепутата: Аз на месец мога да си купя 750 кюфтета, евродепутатът – 26 247!

„Аз, с моят доход от 750 …кебапчета на месец, ще гласувам за бъдещия евродепутат, който само със заплатата си ще може да купи 15 500 кюфтета и още 10 747 кебапчета с парите за поддържане на офис. Ако някой се пита защо българите са пасивни по време на евроизбори, това е истината – космическата заплата“, коментира пред „Родопи войс“ избирателят Христо Асенов, щом научи от наш репортер заплатата на евродепутатите.
6-ма от 224-мата кандидати за 17-те мандата, които се полагат на България, са от областите Смолян и Кърджали. 2-ма от тях са сигурни евродепутати месец преди изборния 25 май. Това са Владимир Уручев, 4-ти в листата на ГЕРБ и Неджми Али, който е на избираемата трета позиция в списъка на ДПС.
751 ще бъдат членовете на Европейския парламент.
Чистата месечна заплата на един евродепутат е 6 200,72 евро. „Ковачите на европейски закони“ получават и 4 299 евро на месец, които са за поддържане на офис, телефонни и пощенски сметки, компютърна техника и друго оборудване в родината си, както и за сътрудници. Тези средства се намаляват наполовина, ако евродепутатът отсъства от пленарните сесии без уважителна причина. Заради честите пътувания, на депутатите се възстановяват пътните разходи, които включват бизнес класа в самолет или 50 евроцента на километър с автомобил. Ако визитите им са в качеството на докладчици, годишно те ще получат още 4243 евро.
Още в Темата на броя в „Родопи войс“:
Колко са заплатите на евродепутатите? Колко получават за поддържане на офис и сътрудници? А как им се изплащат командировките – км пробег с автомобил, самолетни билети…
6-ма родопчани в битка за 17-те мандата! Двама наши със сигурност стават евродепутати
Милионерска племенница, дисидент и IT-специалист също тръгват към Брюксел
hard admin

*

 

Top