Изкупуване на тютюна`2014: В очакване на 1 лев отгоре!

Изкупната кампания на тютюна от реколта`2014 в Кърджалийско трябва да стартира с един лев по-висока цена в сравнение с миналогодишната. Това са очакванията на производителите от община Кирково.
„Следим процесите отблизо. Разговаряме с производители, но и с представители на фирмите, които ще изкупуват в региона. Гръцка фирма вече е започнала да купува малки количества в района на Гоце Делчев и спрямо предходната кампания има ръст на стартовите цени с около един лев на килограм. Хората се надяват на високи цени и тук. Тазгодишната реколта е с много добро качество„, коментира пред 24rodopi.com кметът на община Кирково Сали Рамадан.
Очакванията са за 6,00 – 6,50 лева за килограм. По предварителни заявки в Източните Родопи тютюн ще купуват 8 фирми. Основни играчи отново се очертават „Сокотаб“ и „Плевен БТ“. Големи количества ще изкупят и „Кърджали табак“ и „Михайлидис“.
Някои дружества вече са раздали чулове, необходими за пасталирането.
Междувременно десетки жители на община Кирково работят на тютюневите ниви в района на Комотини (на снимката), където все още тютюнът се бере. На ден наетите получават по 25 евро, като са им осигурени и храна и подслон.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top