Катастрофата – пенсионери работят, младите бягат

Катастрофа – това е вече определението за демографския срив в страната. Тази е и най-често употребяваната дума, за да се обрисува ситуацията със застаряването на населението и раждането на все по-малко деца. Жените в репродуктивна възраст намаляват в резултат на икономическата миграция и влошения здравен статус. До 10 години в страната пък ще има остър недостиг на работна ръка, като причината отново е същата-демографската криза. През 2025 година заетите в икономиката ще са с 400 000 по-малко в сравнение с показателите за 2008 г., прогнозират от Българската академия на науките. Според учените, заради намаляването на населението в трудоспособна възраст, все по-малко ще е предлагането на труд в икономиката, и то не само на висококвалифицирани кадри. Прогнозите на статистиците за демографските процеси в страната също не са розови. Населението в Родопите ще се свие по численост колкото един средно голям град само в близките 25 години. Темповете на обезлюдяване развиват „скорост“ от почти трима души на 24 часа.
Причините не се нуждаят от обяснение. „Ако пенсиите бяха минимум хилядарка, да не мислите, че щях да продължавам да работя? Сега щях да си гледам градината с домати и да си харча парите по екскурзии всеки месец“, разсъждава чиновничка от Източните Родопи. Жената отдавна е навършила годините за пенсия, но пък продължава да се натиска и да работи в местна държавна администрация. „Тук за нас няма работа. Градът е далеч, заплатите там са малки, а на село не можем да се изхранваме само със земеделие. Но в чужбина можем“. Това пък са твърденията на цели семейства от Смолянско, които всяка пролет напускат родните села, за да превиват гръб по нивите на Гърция, Испания, Холандия, Англия и къде ли още не.
„Раждайте повече деца!“ е призивът, който се носи из устата на най-дребния политик, та през министрите, влиза дори в новогодишните речи на президента.
„Раждайте, но забравете за работа поне през следващите няколко години“. Това пък е реалността в страната ни. За нея свидетелстват десетки млади родители и нито една институция не може да им помогне. Воплите не достигат до тях, те са сподавени поради една проста причина-никой не вярва вече, че може да бъде защитен в собствената си държава. А тя е тази, която обезсмисля съществуването си със загубата на своите граждани.
24rodopi.com

По темата:
Масово във фирми: Не ни трябват служителки с малки деца
Дилемата: Роди или… работи за 500 лева
Четете в „Родопи voice
hard admin

*

 

Top