Кметът на Момчилград: Готови сме да превърнем бившето военно поделение в индустриална зона

По време на срещата на офицери, сержанти и войници, служили в закрития 34-ти мотострелкови полк в Момчилград, с кмета на Община Момчилград Акиф Акиф разговаря екип на „Отбрана“. Една от големите му болки е, че сградите на бившето военно поделение се рушат, а Общината не получава възможност да ги използва в интерес на хората. Другата е за младите хора. Той се гордее, че е служил войник и смята, че поне за шест месеца трябва да има наборна служба.
– Г-н кмете, намираме се край р. Върбица, до паметника на десетте военнослужещи от полка, които реката погълна по време на учение преди четвърт век. Общината пази ли паметта на тези момчета?
– Разбира се. Ние пазим спомени не само за тези момчета, а за всички служили в нашияполк. Жителите на Момчилград никога няма да изтрият паметта за тях. Независимо каква е била причината за тяхната гибел, момчилградчани уважават паметта им. Винаги поднасят венци на техния паметник.  Не случайно е съхранен през последните 25 години.
– Общината ли се грижи за паметника?
– Да, ние се грижим за него. Той е на няколко стотин метра от с. Градинка. Съвсем близо е новият мост (показва го). Надяваме се скоро да бъде готов. Тогава ще инвестираме още средства за подобряване на инфраструктурата около паметника.
– Видяхме заедно състоянието на района и сградния фонд на бившия 34-ти мотострелкови полк в Момчилград. Знаете ли какво ще бъде бъдещето му?
– Може би това е един от най-големите ни проблеми. Не само с този сграден фонд. Мога да дам пример с над 40 затворени училища през последните 25 години. Половината от тях вече сами се събориха и се разграбиха. Що се отнася до военното поделение, десетки пъти сме се опитвали да решим този въпрос с докладни записки, включително до министерствата. На всички разговори, които сме водили, и с областната управа в Кърджали, има разбиране, но в края на краищата няма отговор. Желанието на местната администрации, на местния бизнес и на гражданите на Община Момчилград, е районът на бившия полк да се превърне в индустриална зона.
– Имате ли проекти?
– Като Общинска администрация сме изхарчили над 30 хиляди лева за проектирането. Документацита е готова, т. е. при нас. Очакваме само съдействието. В едно от последните писма от Министерството на отбраната ни отговориха, че имат нещо предвид, но ще си запазят едва или две сгради, които може да им трябват за други нужди. Да се надяваме този проблем наистина да бъде решен кардинално в най-скоро време. Видяхте района на поделението. Мисля, че след десет години, там няма да остане нито една сграда. Всичко се руши. Сградите са пред срутване.
– Служили ли сте войник?
– Да, бях войник в железопътни войски, работихме за изграждането на рудник Траяново и ТЕЦ „Марица-изток“. Сега съм ефрейтор от запаса. Изкарах 27 месеца военна служба. Гордея се, че служих и работих там. Войнишката служба допринесе много за моето оформяне като мъж и човек. Благодарен съм на всички офицери и старшини. Сега, като кмет имам възможност за втори път, след военната служба, да служа на народа.
– Общината работи ли с организацията на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва?
– Да поддържаме връзки, повечето в социалната сфера. Винаги сме готиви и откликваме на техните желания. Организираме екскурзии с тях. Имаме срещи, говорим за техните проблеми на работни обяди. (Б.р. – в сайта на Общината четем: „Делегация на офицерите от резерва от Момчилград посети турския град Одрин. Посещението бе инициирано от Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от  резерва и запаса по повод 9 май, честван като Денят на Европа. 25-членната делегация бе водена от председателя на резервистите Димитър Караиванов. В програматa на момчилградската група бяха включени посещения на една от двете български църкви в Одрин „Св. Георги“ и на мюсюлманския храм Селимие джамия, една от най-големите забележителности на града. Изразяваме нашата сърдечна благодарност за уважението, подкрепата и грижите, които полага ръководството на Община Момчилград към нас, заяви от името на участниците в събитието председателят на резервистите Димитър Караиванов.“).
Акиф Мехмед Акиф е роден в Момчилград на 15.11.1965 г. Завършил е Техникума по машиностроене в Момчилград.  През 1989 г. емигрира в Швеция, година по-късно се връща в България. През 1991 г.  започва да работи в частния сектор. От 1997 г. бизнесът му се развива в  сферата на туризма, производството на тестени изделия и строителството. В периода 2005 – 2008 г. изгражда  хотелски комплекс „Маказа“ край пътя Кърджали – Момчилград.  Фирмите му осигуряват работа на повече от сто души в Момчилград, Кърджали, Пловдив, Крумовград и Хасково. Два мандата е общински съветник от ДПС в община Момчилград  – от 2003 до 2011 г. Семеен, с две дъщери.
24rodopi.com
Интервюто е дадено пред екип на „Отбрана“
hard admin

*

 

Top