Кой краде 30-40 хиляди лева годишно от Перперикон и кой е „екскурзоводът“ Мюмюн?

За 11-те месеца на годината приходите от Перперикон възлизат на 83 998 лева, се казва в отчета за приходите и разходите на археологическия комплекс.
Общинските съветници приеха цифрите, но някои изразиха съмнения, че огромна част от приходите от билети не постъпват в бюджета.
Входни такси  се събират от  2010 г. съгласно Наредба на Община Кърджали, поясни директорът на Историческия музей Павел Петков. Назначени   са 4 служители, които са ангажирани със събирането на таксите и един  екскурзовод.
Разходите до края на годината за работни заплати, поддръжка на химическите тоалетни, абонамента за касови апарати и телефони са в размер на 23 940 лева.
Съветникът Георги Кючуков смята, че 700-те автобуса и над 10 000 автомобила, ползвали общинския паркинг на Перперикон, би трябвало да гарантират на бюджета около 80 000 лева за вход, такса за паркинг и беседи. Имало обаче и друг паркинг, който не е платен, и на който през годината спират  около 300 автобуса и над 5 000 леки коли.
Съветници пресмятат, че от Перперикон годишно се източват към 30-40 хиляди лева.
„Смятам, че трябва да се предприемат радикални мерки, за да се увеличат приходите“, заяви Георги Кючуков.
„По-скоро има слаба организация и не се събират парите. Така нар. кражби се свеждат до дребни суми, за които работещите не късат билетчета, а отиват и ги изпиват. Бил съм свидетел на подобно поведение на един друг обект, на Татул. Касиерът вместо да вземе 12 лева от група, прибра само 6. Билети не бяха дадени, а мъжът притича до центъра на селото да си купи бира“, разказа за 24rodopi.com общински съветник.
Кючуков пък разказа за жител на село Болярци, който се представял за служител на  Общината и музея. Мъжът на име Мюмюн причаквал туристите в храстите, прибирал входната такса и развеждал гостите из скалния град.

В подстъпите към Перперикон бил поставен и монетен автомат за вход (на снимката), но той само за две седмици е повреждан пет пъти.

hard admin

*

 

Top