Коледно послание на 41 езици отправиха деца от Кърджали към връстниците си по света

Коледно послание на 41 езика, сред които индийски, персийски, арабски, корейски, турски, албански, виетнамски, японски, отправиха към своите връстници по света 60-те деца от Неделното училище към средновековния християнски храм „Свети Йоан Предтеча“ в Кърджали.
Това вече стана традиция и инициативата се провежда за втора поредна година.
Посланието гласи: „Скъпи деца по света, и ние сме малки, също като вас, и няма с какво да ви дарим, освен с нашите чисти сърца и с любовта, с която Христос ни дари. Честито Рождество Христово!“.
Тези думи са част от 8-минутен филм, в който децата със стихотворения и песни разказват за раждането на Сина Божи Исус Христос в обстановката на средновековния храм на фона на църковни песнопения и звъна на църковните камбани.
Зад направата на филма стоят духовният водач и архиерейски наместник на Ивайловградската духовна околия отец Николай Величков, който е и енорийски свещеник към храма „Свети Йоан Предтеча“, режисьорът Гълъб Бочуков и операторите Тунджер Али и Николай Дечевски.
Филмът с посланието на децата от Кърджали е изработен с благословията на пловдивския митрополит Николай. С него е свързана и още една проява по Коледа. Той е дарил малки икони за децата от Неделното училище, които ще им бъдат раздадени по време на службата на Рождество Христово.
И още една дълго чакана придобивка очаква децата от неделното училище в началото на 2014 година.
„Надяваме се по Ивановден да влезем в новата сграда на Неделното училище, което бе изградено по проект „Красива България“, а дотогава очакваме да бъде подписан и Акт 16 на сградата“, каза отец Николай Величков.
Църквата „Св. Йоан Предтеча“ в Кърджали е една от най-древните в България, просъществувала от ІХ до ХІV век. Нейните руини са открити при археологически разкопки, а години по-късно тя е възстановена в автентичния й вид.
Средновековният комплекс е обявен за паметник на културата с национално значение. В него са намерени единствените открити у нас по археологически път златотъкани одежди на епископ. В храма са запазени ценни стенописи.
На 24 юни 2009 г. след тържественото богослужение тогавашният министър на културата връчва на Пловдивския митрополит Николай договора, с който правителството дава безвъзмездно храма за вечни времена на Българската православна църква. С този акт храмът „Св. Йоан Предчета“ става действащ.

Павел Тенчев, „Дарик“, снимката е архивна

hard admin

*

 

Top