Конфискуват антиките на 3-ти колекционер в Кърджали

Трети колекционер на антики получи условна присъда в Кърджали за последните два месеца. Монетите и другите ценноски се конфискуват от държавата.
Условна присъда получи иманяр в Кърджали заради това, че съхранявал у дома богата колекция от старинни монети и накити, които не са идентифицирани и регистрирани по Закона за културното наследство.
Мъжът е с висше образование и е земеделски производител. Окръжният съд в Кърджали постанови наказанието лишаване от свобода за 14 месеца, с отложено изпълнение за срок от 3 години. Колекционерът трябва да плати и глоба в размер на 3 000 лева. Богата му сбирка от над 35 монети и няколко накити се отнемат в полза на държавата.
Сред колекцията има уникални екземпляри от 2 в. е 4 в.пр.Хр., римски, византийски монети, предимно бронзови. Други 47 монети от Турция и Австро-Унгария, няколко апликации, копчета и други украси, обаче трябва да бъдат върнати на собственика им, тъй като не са предмет на обвинението и законът не забранява притежаването им. Присъдата на събирача на културно-исторически ценности подлежи на обжалване или протестиране пред Апелативния съд в Пловдив.
hard admin

*

 

Top