Кофти шофьори на „Маказа“ – гърци ги глобяват и им свалят номерата, пред нашите се провалят с чужди табели

Въпреки многото опити, нито един наш водач на МПС не е успял да влезе от Гърция в България с различни регистрационни табели на автомобилите си, съобщиха за 24rodopi.com служители от пунктовете „Маказа“ и „Златоград“. Както вече писахме, гръцки полицаи свалят предните номера на автомобилите, чиито водачи са извършили нарушения. Често санкциите варират от 400 до 700 евро и понеже нашенците нямат толкова средства, се опитват да вкарат колите си в България с фалшиви номера и без да платят глобите.
„Един водач на микробус от Ардино бил глобен 400 евро. Пристигна на КПП „Златоград“ без една от табелите. Наложи се колата да стои почти седмица  до пункта, докато намери пари и се върне в Гърция да плати“, поясниха за 24rodopi.com гранични служители.
В Кърджали завчера приключи съдебната сага с друг нашенец, който се опита да мине границата с чужд номер.
Както вече писахме, Районният съд в Момчилград беше наложил глоба на шофьор заради фалшива табела на автомобила, засечен на ГКПП „Маказа-Нимфея“. Тези дни Окръжният съд потвърди административното наказание, но намали размера на глобата.
Глобеният се оказал завръщащ се от гурбет в Гърция мъж, който по-късно е трябвало да се прости с част от припечелените си пари. Първото дело по случая е гледано през юни т.г. в Районния съд в Момчилград, където магистратите са постановили глоба от 3000 лева, но виновникът от Хасково с инициали А.Ю.А. обжалвал. Втората инстанция в началото на октомври преценява, че наказанието е твърде голямо и намалява глобата на 1000 лева. Шофьорът е управлявал автомобил с пълномощно от собственика. На 25 март т.г. по обяд той е бил проверен от граничните полицаи, които забелязали, че върху предната регистрационна табела има преправяне. Веднага е извършена експертна справка, която доказала, че номерата са невалидни. Тогава шофьорът обяснил, че е бил на работа в Гърция, където полицията му отнела табелата и той се видял принуден да си направи друга, за да може да се прибере в България. Техническата експертиза доказва, че самоделката е комбинация от части от българска регистрационни табела върху такава от Кралство Белгия.
В съдебното решение се посочва, че за това умишлено престъпление се предвижда лишаване от свобода до 1 г. или глоба от 100 до 300 лева. Районният съд в Момчилград е освободил от наказателна отговорност гурбетчията, но му наложил административно наказание от 3000 лева. Окръжната инстанция обаче намира, че подобно възмездие е явно несправедливо, тъй като е несъразмерно тежко и намалява сумата на 1000 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top