Кърджалийци ще произведат 2 000 легла за бежанците, джебелчани ще им доставят 4 000 матрака и 8 000 комплекта спално бельо

Кърджалийската фирма „Квантум“ ще произведе и монтира 2 000 легла за бежанците, които са в лагера в Харманли. Дружеството е спечелило поръчка по бързата процедура, обявена от Агенцията за бежанците.
Джебелската фирма „Д и Ш“ пък ще достави 4000 матрака, възглавници, одеяла и 8000 комплекта спално бельо в центровете в София.
Собственици на „Д и Ш“ са Дениз Юмербейоглу и Шенгюл Халибрям. Юмербейоглу фигурира като собственик и в компанията „Квантум“.
Поръчката за двуетажни легла буди недоумение и заради факта, че сирийците отказват да спят дори на едноетажни кревати и поради тази причина разглобяват походните легла, които им се предоставят, и спят на земята върху постлания брезент. Не е ясно дали ще има желаещи да легнат на „втория етаж“, пише по темата „Сега“.
Над 2.2 млн. лв. е раздала Държавната агенция за бежанците по бързата процедура на Закона за обществените поръчки само за 4 месеца. Без конкурс са били възложени 10 поръчки с аргумента, че бързото им провеждане се налага заради кризата с чужденците. Това показва справка в Агенцията за обществените поръчки (АОП) за обявените и завършени процедури. Сумата на раздадените досега пари най-вероятно е половината от общо изразходваните средства, тъй като за последните четири поръчки няма данни колко са стрували. 
hard admin

*

 

Top