Кърджали единодушен: Димчо Михалевски и Яшар Шабан – почетни граждани (снимки)

Единодушно общинските съветници в Кърджали гласуваха званието „Почетен гражданин на Кърджали“ да бъде връчено посмъртно на Димчо Михалевски и Яшар Шабан.
„Имам чувството, че вратата всеки момент ще се отвори и през нея ще влезе Димчо, ще вземе думата и отново ще запомним неговото изказване. Когато кърджалийци разчитаха на него, той даваше всичко от себе си за Кърджали, независимо от кой край на България бе избран за народен представител. Кърджали беше всичко за него. Наричаха го „посланик на общините“, но повече от всичко той бе посланик на Кърджали. Благодаря на Бог, че живях с този човек. Искам да се обърна към всички деца, да ги призова да имат силата да отстояват каузи. Защото ако не те почитат приживе, няма как да стане да те почитат посмъртно“, заяви съпругата на Димчо Михалевски-Наталия, след като получи почетното звание от кмета Хасан Азис.

„Чувствам се горд от делата на баща ми. Благодаря за взетото решение, честит празник“, заяви синът на Яшар Шабан-Айхан.

Таня Гогова и Пейчо Беляков получиха от кмета Хасан Азис почетен знак-„Златен герб на Кърджали“ за своите постижения, съответно в спорта и развитието на българската космонавтика, предаде репортер на 24rodopi.com от сесията. „Златен герб на Кърджали“ получиха посмъртно и професор Васко Василев и майсторът на спорта Динко Атанасов.

„Благодаря от името на майка ми и сестра ми. Приемам това признание, което е и от верните привърженици на волейбола, благодарение на които все още този спорт е №1. Искам да обърна вниманието на всички към развитието, както на тази игра, така и на масовия спорт“, заяви при получаването на плакета синът на волейболната легенда Динко Атанасов-Виктор Атанасов, който е председател на Административния съд в Кърджали.

„21 октомври е ден на нашия спомен, ден за обединение, на

истинското човеколюбие. Благодарение на всичко това и на добрия ни комшулук, през годините ние сме успявали да преодолеем трудностите. Наше задължение пред бъдещите поколения е да продължим, това което сме започнали да градим“, заяви на тържествената сесия на Общинския съвет кметът Хасан Азис. Той изброи всички проекти, които Общината е започнала и чрез които градът бележи своите бързи темпове на развитие. Основен акцент градоначалникът постави на реализацията на мащабния проект за воден цикъл и пречиствателна станция на Кърджали, подобряване състоянието на скалния град Перперикон, постиженията в социалната сфера в общината, изграждането на третия етап на парк „Арпезос-Север“, ремонтите на учебни и детски заведения, рехабилитацията на водопроводната и уличната мрежа, проектът за изграждане на депото и др.

„Това е ден за равносметка. Ние трябва да се преборим с предизвикателствата за града ни. Затова и всички политици трябва да намерят общ тон за реализация на тези цели“, заяви областният управител Бисер Николов.

„По-силно от всякога е нужно да ценим нашата независимост. Да почитаме миналото, да се учим от грешките и да не ги повтаряме. Наше задължение е да оставим след нас един по-добър град, който не да разделя, а да събира хората. Трябва ни повече взаимност и повече взискателност към делата“, призова народният представител Цвета Караянчева.
„Нека да направим всичко по силите си за доизграждането на един по-хубав и проспериращ град. Искам от мое и от името на колегите ми да благодаря на кърджалийци за доверието, което получихме и да им обещая, че то ще бъде върнато с лихвите“, заяви народният представител Мустафа Ахмед.
Официални гости на тържествената сесия на Общинския съвет освен депутати, бяха кметове от областта, както и делегации от побратимени общини. Поздравителен адрес за празника бе изпратен и от президента Росен Плевнелиев.
Както вече 24rodopi.com писа, кметът на Кърджали, председателят на Общинския съвет, областният управител, депутати, общински съветници, военни и граждани поднесоха венци и цветя пред паметника на генерал Васил Делов в града. С преклонени глави пред бюста на освободителя на Кърджали се даде старт на официалните чествания на празника на града-21 октомври.

Малко по-късно от централния булевард „България“ започна и парадът в чест на Свободата, който премина през центъра и достигна до паметника на Освободителите.

24rodopi.com
hard admin

*

 

Top