Кърджали е собственик на изтребител „МиГ – 21“

До дни самолетът ще „кацне“ в парк „Простор“

 

Община Кърджали вече е собственик на изтребител МиГ – 21.

Миналото лято идеята е осенила съгражданката ни Маргарита Павлова, която я споделила с приятелите си от гражданско сдружение „Аз искам да дишам“. Всичко вкупом бързо убедили и членовете от гражданско движение „Днес“. Всички били единодушни, че един такъв експонат ще е нещо напълно ново  и интересно за всички жители и гости на града. „Първо се срещнахме със секретаря на Общината г-н Сезгин Бекир и му разказахме за идеята си. Получихме неговата подкрепа и в началото на месец август миналата година написахме официално писмо до кмета инж. Хасан Азис от името на „Аз искам да дишам“ и „Днес“, разказва Маргарита Павлова. Подписали го тя и Лариса Карабашова. На базата на това писмо градоначалникът  се обърнал с искане към министъра на отбраната Аньо Ангелов. След няколко месечно чакане военният министър подписал заповед 166/30.11.2012 г. за предоставяне на изтребител МиГ – 21 на Община Кърджали.

Вчера сутринта вече всички формалности по подписване на документи за смяна на собственика на самолета са приключили в Министерството на отбраната.

Очаква се идващата седмица изтребителят да бъде транспортиран в областния град. Знае се и мястото където може да бъде видян, пипнат и сниман. Съвсем скоро за малки и големи, жители и гости на Кърджали началото на детската площадка на парк „Простор“ ще стане още по-атрактивно място.

„Изказваме специални благодарности  на всички, помогнали идеята да си имаме самолет в Кърджали да се осъществи. Този изтребител с борден №101 летя за последно на 6 октомври 2012 година на демонстрационни полети на Авиобаза „Граф Игнатиево“, по повод 100 години от създаването на Българската авиация, а сега ще му с радваме и ние, жителите на Кърджали“,  не скрива радостта си Маргарита Павлова.

hard admin

One Comment;

  1. Bogdan said:

    Тая година (2015) имаше изтребители, които летяха над Крумовград… Имате ли обяснение?

*

 
Top