Кърджали посреща с народни носии мощите на Свети Йоан от Гърция

Над 100 души, облечени в народни носии, ще водят литийното шествие с мощите на Свети Йоан, които пристигат във вторник в Кърджали. Това обяви за 24rodopi отец Николай. Те ще бъдат донесени от игуменката на манастира „Света Параскева“ в митрополия Зихни и Неврокопия в Гърция. Шествието ще тръгне от кръстовището във „Веселчане“ в 18 часа, като то ще бъде водено от четирима митрополити. Това са пловдивският митрополит Николай, сливенският Йоаникий, Знеполският епископ Арсений и епископ Григорий от Великотърновската епархия. Гвардейци и духова музика, както и хора от съседни области, облечени в народни носии, ще бъдат част от шествието, което ще отнесе мощите в средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“. Там ще се проведе празнична вечерня служба, след което децата от неделното училище към светата обител ще изиграят библийската история за Моисей. Малките възпитаници на духовното школо отбелязват края на четвъртата учебна година от отварянето на неделното училище.
На следващия ден ще бъде извършена празнична литургия, след която ще бъде поставен основният камък като старт на строителството на новата сграда към неделното училище. Тя ще бъде изградена изцяло с дарения на кърджалийци или хора, свързани с Кърджали, допълни отец Николай.
По време на шествието с мощите, движението от кръстовището във „Веселчане“ до манастира „Свети Йоан Предтеча“ ще бъде спряно за автомобили от 17 до 18,30 часа.
24rodopi.com
hard admin

*

 

Top